Prevara u obavljanju privredne delatnosti, pranje novca i poreska utaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom – Sektor poreske policije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su A. P. (1968), odgovorno lice preduzeća “Summec“ doo Subotica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela prevara u obavljanju privredne delatnosti, pranje novca i poreska utaja.

Sumnja se da je on doveo u zabludu predstavnike Republičke direkcije za robne rezerve Republike Srbije koji su s njim kao zajmodavci, 14. maja 2021. godine, zaključili ugovor o zajmu armature za potrebe gradilišta firme „Summec“ u Subotici, Somboru i Novom Sadu, iako u tim gradovima nisu ni imali gradilišta.

A. P. je potom, kako se sumnja, od 21. jula do 22. oktobra 2021. godine, od Republičke direkcije za robne rezerve preuzeo armaturu u vrednosti od 93.556.850 dinara, koju je odmah nakon preuzimanja prodao, i na taj način za isti iznos oštetio Republičku direkciju za robne rezerve.

On se tereti da je, kako bi prikrio ili lažno prikazao nezakonito poreklo imovine, jednoj firmi iz Novog Sada, na ime Ugovora o kupoprodaji objekta, isplatio 9.838.347 dinara, iako je znao da je taj novac stečen kriminalnom delatnošću.

A. P. je, kako se sumnja, kao odgovorno lice firme „Summec, nadležnom poreskom organu podneo poresku prijavu poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja i na taj način oštetio budžet Republike Srbije za 1.226.500 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

izvor><MUP

foto>MUP