Banjalučki učenici oduševljeni „Bibliobusom“

Pokretna biblioteka „Bibliobus“ Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, nakon pauze tokom pandemije koronavirusa ponovo je krenula sa obilascima osnovnih škola u Banjaluci.

U pitanju je bibliotečki servis kojim Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pokušava doprinijeti razvoju i oblikovanju kulturnog identiteta Banjaluke. Projekat je započeo 2019. godine kada je „Bibliobus obilazio 14 lokacija u gradu na Vrbasu, a u ovom mjesecu posjetili su dvije banjalučke osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Milan Rakić“.

Planirano je da „Bibliobus“ krene i u druge gradove RS-a, kao i da nastavi odlaske u osnovne škole.

– Bogat izbor literature –

Posebna pažnja posvećena je potrebama djece i mladih, pa se pored lektire, na policama „Bibliobusa“ nalaze najnoviji naslovi popularne književnosti za djecu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi koje mladi čitaju

U Osnovnoj školi „Milan Rakić“ u naselju Karanovac kod Banjaluke, školarci su prilikom posjete „Bibliobusa“ imali priliku i da razgovaraju sa književnikom Berislavom Blagojevićem, čija je knjiga „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“, uvrštena u program lektire za četvrti razred osnovne škole.

Blagojević, koji je i bibliotekar smatra da je ovaj projekat izuzetno značajan, ne samo zbog dostupnosti knjiga, što mu je jedan od ciljeva, već i zbog činjenice da se radi o jednom lijepom načinu popularizacije čitanja i kod odraslih i kod djece.

Danijela Mirković, direktorica Osnovne škole „Milan Rakić“ u Karanovcu, istakla je da ovakve posjete mnogo znače učenicima.

– Ljubav prema knjigama i čitanju –

„Djeca se raduju, presrećni su, napokon ima nekih aktivnosti i manifestacija, vole da čitaju, s obzirom da je bila korona i period kada je bila online nastava i sve je to uticalo dakako i na uslove u školi, nije se moglo čitati u biblioteci već su više radili online“, rekla je ona.

Istakla je da ova škola i njene dvije područne škole u bibliotekama imaju 17.500 knjiga, koje su nažalost dotrajale, a da učenici u prosjeku čitaju sedam knjiga godišnje.

Iako je prije pandemije koronavirusa „Bibliobus“ već posjetio ovu školu novoj generaciji učenika je dolazak putujuće biblioteke, izuzetno zanimljiva, kao i prilika da razgovaraju sa književnikom Berislavom Blagojevićem.

„Ipak je ovo mjesto, prigradska je škola nemaju prilike da posjete te kulturno javne ustanove, muzej, biblioteku, osim sa roditeljima. Malo smo izdvojeni, prigradsko je naselje i njima je svakako zanimljivo“, rekla je ona.

News1.rs

Izvor: Anadolu Agency ( AA )

Foto: Miomir Jakovljević – AA