Ministarstvo kulture raspisalo konkurs „Gradovi u fokusu 2023”

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije raspisalo je danas konkurs „Gradovi u fokusu 2023”, koji pruža priliku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima u oblasti kulture, kao i pojedincima i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete i kulturnu ponudu.

Izabrane lokalne samouprave poneće titulu „Grad u fokusu”, koja će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

Motiv ovog konkursa jeste podsticanje lokalnog razvoja kroz podršku godišnjim programima kulturnih aktivnosti koje se realizuju na teritoriji grada ili opštine koje budu odabrane na konkursu.

Opšti ciljevi programa su i unapređena oblast kulture i umetnosti u lokalnim sredinama, obogaćen kulturni život, podstaknut razvoj kreativnosti i kulturne raznolikosti, prepoznate specifičnosti kulturnog identiteta i održivog razvoja lokalne zajednice.

Konkurs je otvoren do 2. marta, a rezultati će biti objavljeni na zvaničnoj stranici Ministarstva kulture, najkasnije 60 dana od dana završetka podnošenja prijave.

Resorno ministarstvo raspisalo je danas još pet konkursa iz oblasti savremenog stvaralaštva u 2023. godini.

Naime, reč je o konkursima za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti muzike (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija), zatim za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti pozorišne umetnosti (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija), finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva.

Raspisan je i konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture u Srbiji u 2023. godini, kao i konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti dece i za decu i mlade.

Zainteresovani se na konkurse mogu prijaviti do 2. marta.

Ministarstvo je danas raspisalo i stalno otvoreni javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava investitoru da u Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo.

Cilj ovog poziva jeste podsticanje stvaralaštva u oblasti audio-vizuelne proizvodnje, podsticanje kulturnih i privrednih aktivnosti, povećanje zaposlenosti u vezi sa audio-vizuelnom proizvodnjom u Srbiji, kao i promocija potencijala Srbije u ovoj delatnosti, odnosno njenih infrastrukturnih, proizvodnih i uslužnih delatnosti.

Detalji o uslovima konkursa i javnog poziva, kao i potrebni formulari za prijavu nalaze se ovde.

izvor> Vlada