Ako ne želite da provodite sate i sate u kuhinji praveći kiflice, ovaj recept za kiflice koji donosi Ena Kokanović Nagi sa bloga „Slavonka“ je pravo rešenje za vas jer uz malo truda možete napraviti najmekše slane kiflice koje svi će obožavati. Kako pripremiti testo za kiflice, koliko se peku kiflice i na koji način se najbolje filuju, pročitajte u nastavku.
Ena Kokanović Nađ, autorka bloga „Slavonka“, ima tajnu najmekšeg testa za rolnice. Testo za ove slane kiflice se ne mesi, dovoljno je da sve sastojke pomešati varjačom ili kašikom i ostaviti da udvostruči zapreminu.
Kada se testo udvostruči, jednostavno ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini i isecite na trouglove i punite ih vašim omiljenim filom. Tajna sočnosti Eninih kiflica je puter kojim ćete premazati kiflice neposredno pre pečenja.
Deo šarma ovih mekih kiflica je i fino testo, ali je podjednako važno odabrati pravi fil. Iako rolnice možete pripremiti i prazne, ukus će biti još bolji ako u centar dodate malo polutvrdog sira poput gauda, čedara ili tilzita. Sir će se fino otopiti i napuniti kiflice.
Sastojci za kiflice: *
1 šolja – koristila sam lonac od 250 ml i dobila oko 50 manjih rolnica 2 kašičice suvog kvasca 1 kašičica šećera – za kvasac ¼ šolje tople vode 2 kašike šećera 1 šolja toplog mleka ½ šolje suncokretovog ulja 1 kašika soli 2 jajeta 4 šolje brašna 50 g putera (otopljenog)
Priprema kiflica:
Prvo potopite kvasac u toplu vodu i dodajte kašičicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta.
U drugoj posudi dobro pomešajte šolju toplog mleka, šolju suncokretovog ulja, 2 kašike šećera, 1 kašiku soli i 1 šolju brašna. Dobićete tanje testo.
U činiji dobro umutiti dva jajeta viljuškom i dodati u smesu i sve dobro izmešati.
Sada dodajte kompletnu mešavinu u mešavinu kvasca. Dodajte preostale 3 šolje brašna i dobro izmešajte varjačom. Dobićete meko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Pre nego što počnete da pravite kiflice, rastopite puter na laganoj vatri i pripremite četku za mazanje. Zagrejte rernu na 190 stepeni.
Testo podeliti na dva dela, razvući u krug, premazati puterom i iseći na trouglove za rolnice. Kiflice urolajte u klasičan oblik i stavite u posudu za pečenje premazanu otopljenim puterom.
Kada napunite posudu za pečenje, rolnice prekrijte krpom i ostavite da odstoje 5 minuta. Namažite ih maslacem pre pečenja. Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Takođe, da biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u prvobitni oblik gotove su i ako ostanu udubljene ostavite u rerni još par minuta.
Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i obilno premažite otopljenim puterom. Količina od 50 g putera bila je dovoljna za 50 rolnica, po potrebi istopite još putera.
News1.rs / blog Slavonka
Foto:News1.rs