(FOTO/VIDEO) Putovanje u Madrid – šta ne smete propustiti ?!

Treći po veličini grad u Evropi i najveći u Španiji, Madrid je metropola koja se ne nalazi uz more i to nije nedostatak. Ima toliko malih naselja za istraživanje, svetskih muzeja koje treba videti, parkova za opuštanje. A onda toliko toga za ukus, možda čak i za kupovinu … ako dođete u Madrid na nekoliko dana, sigurno ćete poželeti da se vratite! Vodimo vas kroz TOP lokacije Madrida, ali i otkrivamo neka manje poznata mesta u kojima biste mogli da uživate.

To je veoma jedinstvena prestonica, spoj starog i novog, gde se kamenom popločane ulice i mali trgovi iz 18. veka susreću sa neboderima i ogromnim trgovima.

Nevs1.rs preporučuje sledeće znamenitosti Madrida

Kraljevska palata (Palasio Real)

Kraljevska porodica ne živi u Kraljevskom dvoru, iako je to i dalje njihova zvanična rezidencija u kojoj se održavaju glavne ceremonije, a žive u palati Zarcuela na periferiji grada.

VIDEO:


Kraljevska palata je svakako najelegantnija zgrada u Madridu. Sagrađen je od kamena, a danas je jedan od najznačajnijih muzeja. Na 135.000 kvadratnih metara nalazi se 3.418 soba, što Kraljevsku palatu čini najvećom palatom u Evropi. Kroz posetu muzeju moći ćete da obiđete njih 50, što će biti više nego dovoljno da upoznate svu raskoš kraljevstva, posebno kada vidite dela Velaskesa, Goje, Đordana i Mengsa!

Kraljevska palata je svakako najelegantnija zgrada u Madridu. Sagrađen je od kamena, a danas je jedan od najznačajnijih muzeja. Na 135.000 kvadratnih metara nalazi se 3.418 soba, što Kraljevsku palatu čini najvećom palatom u Evropi. Kroz posetu muzeju moći ćete da obiđete njih 50, što će biti više nego dovoljno da upoznate svu raskoš kraljevstva, posebno kada vidite dela Velaskesa, Goje, Đordana i Mengsa!

Ulica Gran Via

Najveća i definitivno najturističkija ulica u Madridu je Gran Via koja ide od Plaza de Espana do Calle de Alcala blizu Plaza de Cibeles. Dugačaka je 1300 metara i stara 100 godina.

Gran Via Madrid Foto: News1.rs ( Lj. T)

Nazivaju ga i Brodvej u Madridu zbog mnoštva prodavnica, ogromnih ekrana, reklama, bioskopa, kafića i veličanstvenih zgrada, posebno Edifico Carrion i Telefonica. Ovde možete gledati Kralja lavova, predstavu Cirkue du Soleil ili The Poor, otići na flamenko predstavu uveče ili na stand-up komediju u la Chocita del Loro.

Kristalna palata (Palacio Cristal)

Palacio Kristal se nalazi usred parka Retira i smatra se jednom od kultnih zgrada u Madridu. U potpunosti je napravljen od stakla, pa će vas oduševiti prelamanje svetlosti na suncu, kada zraci prođu kroz celu palatu okruženu malim jezerom u kome žive patke i žabe. Ulaz u palatu je besplatan.

PALACIO CRISTAL MADRID / VIDEO: ONE MEDIA

Retiro Park


Centralni park Madrida je omiljeno mesto gde stanovnici i turisti dolaze u šetnju i opuštanje na klupama i travi. Videćete mnoge porodice sa decom, trkače, ali i one koji uživaju u čitanju knjige ili vežbanju joge. Leti 15.000 stabala nudi mnogo potrebnog hlada, pa je Retiro odlična stanica za predah, a ako ste romantični, oduševiće vas jezero usred parka. Takođe možete iznajmiti čamac i veslati.

Unutar parka pogledajte neke od znamenitosti:

• Palata Velazkues

• Kristalna palata

• Spomenik Alfonu KSII

• Promenada Argentine ili Šetalište statua duž koje su poredani spomenici raznim vladarima Španije

• Vrtovi Sesilije Rodrigez: ograđeni park sa paunovima

• Muzej Ejercito, koji prikazuje špansku vojnu istoriju

Gradska Kuća

Foto: News1.rs

Prelepa fontana Cibeles, izgrađena 1782. godine, jedan je od simbola Madrida, a nalazi se na istoimenom trgu gde se nalazi Gradska kuća. Idite do bara unutar zgrade sa kojeg se pruža prelep panoramski pogled na grad.

Stadion El Bernabeu

VIDEO ONE MEDIA

Nakon kulturnog uspona, na redu je fudbalska umetnost, koja je u Madridu na vrhuncu zahvaljujući klubu Real Madrid. Posetite Realov stadion El Bernabeu koji prima 85.000 gledalaca i koji je tek drugi po veličini stadion u Španiji iza stadiona FK Barselona. Moći ćete da vidite sve, od svlačionica do klupa, terena i predsedničke lože, i muzeja u kome se nalaze sve medalje i priznanja ovog kraljevskog kluba.

Hrana i zabava u Madridu

Španska hrana je jedna od najukusnijih na svetu. Tapas i paelja su najpoznatiji primeri ove mediteranske kuhinje, a pre nego što krenete u restorane, morate nešto da znate o njihovim radnim navikama jer biste mogli da ostanete gladni u nezgodno vreme ili da se zapitate zašto nema nikoga.

Španci obično ručaju između 13 i 15 časova, nakon čega se restorani zatvaraju, pa imajte to na umu kada planirate obroke. Baš kao i činjenica da večere obično počinju u 22 časa i traju do 13 časova.

Tada počinje noćni život Madrida, koji se lako može uporediti sa njujorškim. U gradu postoji bezbroj klubova, a najbezbednije je otići u La Latinu na hranu i piće i kasnije odlučiti gde nastaviti.

Restoran Amazoniko

Foto: News1.rs

Ne propustite ovaj restoran koji nudi vrhunsku hranu i odličan ambijent. Pored toga, možete upoznati mnoge poznate ličnosti, od španskih glumaca do muzičara.

KUHINJA RESTORANA

VIDEO: ONE MEDIA

Tartán Roof at Circulo de Bellas Artes

Nakon što su posetioci uživali u svim umetničkim izložbama, radionicama i emisijama koje Circulo de Bellas Artes – jedna od najboljih gradskih umetničkih institucija – može da ponudi, posetioci mogu da se upute u njihov neverovatan restoran na spratu, Tartan.

FOTO: News1.mk ( K. Stavreski )

Ovaj krov ima jedan od najpoznatijih pogleda na Madrid, gledajući na Gran Via. Za one posetioce koji žele da provedu noć i rezervišu večeru, ulaz je besplatan. Često postoje i posebni događaji.

VIDEO

VIDEO ONE MEDIA

Autor : News1.rs

Foto: News1.rs