Bajden čestitao Vučiću pobedu na izborima: Radujem se produbljivanju naše bliske saradnje tokom vašeg drugog mandata

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuči primio je čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, saopštio je Vucijev kabinet, tokom koje je prenet sadržaj čestitke, prenosi MIA iz Beograda.

-Čestitam vam na ponovnom izboru za predsednika Srbije, radujem se što ću imati priliku da tokom vašeg drugog mandata produbimo našu blisku saradnju na unapređenju evropskih integracija Srbije, širenju naših bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta, čestitka države.

„Ovo su ključna vremena za Evropu“, rekao je on.

-Primetio sam da se Srbija pod vašim rukovodstvom pridružila grupi od 140 demokratija širom sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. „Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija izabrala“, rekao je Bajden.

On je zahvalio na „saradnji i toploj dobrodošlici novom ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, koji je jedan od najiskusnijih diplomata”.

-Ambasador Hil i naš tim Ambasade spremni su da podrže vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diverzifikacijom energetskih resursa Srbije i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i vašim nastojanjima da produbite regionalnu ekonomsku saradnju na način koji promoviše Integracija u EU za sve zemlje zapadnog Balkana, rekao je Bajden.Pošto su izbori iza vas, ohrabrujem Srbiju da napreduje u promovisanju mira i stabilnosti u regionu i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – kako bi brzo normalizovala odnose sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU. „Sjedinjene Države će nastaviti da blisko sarađuju sa vama, Prištinom i našim partnerima iz EU na postizanju ovog važnog cilja“, naveo je on u saopštenju.

News1.rs

izvor: MIA Beograd

foto: MIA Beograd