Da li će Austrija ostati vojno neutralna?

Dve evropske zemlje, Švedska i Finska, odlučile su da odustanu od svoje višedecenijske neutralnosti. Austrijski kancelar Karl Nehamer odbacuje tu mogućnost. On je to ponovio i u aprilu, neposredno pre nego što je otputovao u Moskvu s ciljem – između ostalog – da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da prekine napad na Ukrajinu: „Austrija je bila neutralna, Austrija je neutralna i Austrija će ostati neutralna“, rekao je kancelar.

To pitanje je međutim sada ponovo postavilo 50 poznatih ličnosti iz Austrije. U otvorenom pismu oni su pozvali predsednika Aleksandra van der Belena da sprovede „nezavisnu proveru“ kako bi se utvrdilo da li je neutralnost zemlje i dalje aktuelna.

„Uvek je bilo pokušaja s različitih strana da se odustane od neutralnosti, ali su oni uvek bili neuspešni“, kaže bečki politikolog Hajnc Gertner. „Ne postoji stranka koja to želi, a to ne želi ni stanovništvo.“ U anketama se više od 75 odsto Austrijanaca redovno izjašnjava za neutralnost.

S tim bi ta debata zapravo mogla i da se skine s dnevnog reda. Pa ipak, ostaje pitanje: zašto se neutralnost Austrije čini tako nepobitnom, pogotovo što ta zemlja vodi aktivniju spoljnu politiku od Švedske, Finske ili Švajcarske?

Zašto je Austrija uopšte neutralna?

Austrija je vekovima bila velika sila koja je postavljala cara u Svetom rimskom carstvu. Bila je, dakle, sve samo ne neutralna. U 19. veku formirano je Austrijsko carstvo, koje je 1867. godine postalo carska i kraljevska dvojna monarhija, Austrougarska. Ona je obuhvatala velike delove Balkana, ali i današnje Ukrajine.

Posle poraza u Prvom svetskom ratu, Austrija je Versajskim ugovorom svedena na današnje granice. Međutim, zemlja je postala neutralna tek deset godina posle još jednog poraza – onog u Drugom svetskom ratu. To se dogodilo 26. oktobra 1955. godine na osnovu tzv. Bečkog državnog ugovora.

U to vreme su Austriju, kao i Nemačku, okupirale četiri sile pobednice, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska. „Neutralnost je za Austriju bila jedini način da natera savezničke trupe da se povuku“, objašnjava Gertner. „Austriji je u to vreme čak pretila trajna podela, slična onoj u Nemačkoj. Ta opasnost je otklonjena konsenzusom sila pobednica o neutralnosti, pre svega Sovjetskog Saveza i SAD.“

Koliko je Austrija neutralna?

Iako je Sovjetski Savez u to vreme pristao na njenu neutralnost, nema sumnje da je Austrija, kako tada, tako i sada, naginjala kulturi i demokratskom, tržišno-ekonomskom kanonu vrednosti Zapada. To se ogleda i u činjenici da je Beč 1961. bio jedan od osnivača Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Autor: News1.rs / DW

Foto: News1.rs