U Kongu zapljenjena slonovača od 80 do 100 ubijenih slonova

Vlasti Demokratske Republike Kongo objavile su da je zaplijenjeno 1.500 kilograma slonovače u posljednjih sedam dana, što predstavlja 80 do 100 ubijenih slonova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Policija je uhapsila dvije osobe dok su u svom posjedu imale 1.500 kilograma slonovače. Uhapšeni su rekli da nisu oni ubili slonove. Rekli su da su im slonovaču dali oni koji su ubili slonove i koji su tražili tržište za prodaju”, rekao je Chris Kamonge, službenik za sigurnost u provinciji Haut-Katanga.

Maitre Sabin Mande, član Mreže prirodnih resursa u DR Kongu, rekao je da je veličina svakog komada pokazuje da se radi o slonovači odraslih slonova.

Istakao je da je zaplijenjena slonovača sada u rukama vlasti, iako odgovorni za ubijanje slonova nisu uhapšeni.

Ubijanje slonova u DR Kongu zbog njihove slonovače prisutno je već dugo godina.

Slonovača je naziv za materijal koji se pravi od zuba, odnosno kljova, određenih životinja kao što su slonovi, nilski konji, morževi, narvali i slično. Najčešće se dobija od slonovih kljova, pa otuda i naziv slonovača.

Slonovača se koristi u pravljenju ukrasnih predmeta ili predmeta za praktičnu upotrebu. Prije korištenja vještačkih materijala (plastika i slično), slonovača se koristila za pravljenje bilijarskih kugli, tipki za klavir, dugmadi i raznih ukrasa.

Izvor: Anadolu Agency

Foto: Unplash.com