Počeo ekonomski samit Rusija-islamske zemlje

Uz prisustvo brojnih ekonomskih predstavnika Rusije i islamskih zemalja u Kazanju, glavnom gradu ruske Republike Tatarstan, jučer je počeo trodnevni 13. po redu Međunarodni ekonomski samit u Kazanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Anadolu Agency (AA) globalni je komunikacijski partner samita koji je počeo otvaranjem izložbe „Russia Halal Expo 2022“.

Događaj se održava u okviru aktivnosti Grupe za stratešku viziju Rusije i islamskog svijeta i okuplja predstavnike međunarodnih organizacija, javnih i finansijskih institucija, diplomatskih predstavništava, investitore i poduzetnike.

„Samit u Kazanju je glavna i jedina platforma ekonomske interakcije između regiona Rusije i zemalja Organizacije islamske saradnje. Predstavio se kao uspješna poslovna platforma za uspostavljanje novih kontakata, predstavljajući ekonomske mogućnosti i investicioni potencijal naše zemlje“, rekao je predsjednik Tatarstana Rustam Minnikhanov na početku samita.

Trodnevni događaj ima za cilj jačanje saradnje u oblasti trgovine, privrede, nauke i tehnologije i promociju društvenih i kulturnih veza između Rusije i zemalja članica OIC-a.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Sefa Karacan /AA