Majmunske boginje u Australiji, Italiji i Švedskoj

Prvi slučaj majmunskih boginja prijavljen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi svetom. Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja otputovao je u Nigeriju, gde se veruje da je zaražen, pre nego što se vratio u Englesku. U Britaniji sada ima devet potvrđenih slučajeva.

U Švedskoj je potvrđen slučaj malih boginja, u Italiji jedan, dok se u Francuskoj sumnja da je jedan slučaj boginja majmuna. Pet slučajeva je potvrđeno u Portugalu i sedam u Španiji. Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je pacijent zaražen, a zaraženi muškarac iz Italije navodno je nedavno boravio na Kanarskim ostrvima.

Jedan pacijent iz Masačusetsa je hospitalizovan i u „dobrom je stanju”, a vlasti u Ameriku kažu da to ne predstavlja pretnju po javno zdravlje.

U Evropi do sada ne postoji vakcina protiv majmunskih boginja, a navodno su španske vlasti naručile hiljadu vakcina protiv malih boginja kako bi se izborile sa potencijalnom epidemijom, navodi španski dnevnik El Pais.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, mortalitet od majmunskih boginja, od prvog slučaja otkrivenog ranih sedamdesetih u DR Kongu, kreće se između nula i 11 odsto, au poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Autor: News1.rs

Foto: Unplash.com