(FOTO) EVO KAKO JE JOVANKA ŽIVELA NAKON TITA !

Izložba „Partizanka i Fragonard“, koja obuhvata zbirku slika iz kuće supruge Josipa Broza Tita, Jovanke Broz, otvorena je u sredu uveče u Galeriji Matice srpske u okviru programa „Heroine Evropske prestonice kulture“.

Izložba je zasnovana na 36 umetničkih dela domaćih i stranih autora, ličnim predmetima, fotografijama i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka živela nakon Titove smrti.

Autori izložbe su naveli da je bivša prva dama Jugoslavije više od 30 godina boravila u svojevrsnom ormariću sećanja koji je kao vremensku kapsulu prenosila sa jednog mesta na drugo, pokušavajući da imitira ambijent predsedničke rezidencije u kojoj je živela. sa Josipom Brozom.

Posle Titove smrti 1980. godine, Jovanka je neko vreme provela u kućnom pritvoru, a jedva su je pustili na sahranu. Narednih decenija živela je sama, a u knjizi Žarka Jokanovića „Moj život, moja istina“ rekla je da „od kada sam te noći u spavaćici i pod oružjem izbačena iz Užičke 5, bila sam izolovana, tretirana kao zločinačke godine bez oružanog pranja nisam mogao ni nos da gurnem iz dvorišta’.

Godinama se spekulisalo da je napisala memoare koji bi mogli da diskredituju neke državne lidere. Do kraja života 2013. bila je pod potpunom kontrolom tajnih službi, kuća u Bulevaru mira 75 na Dedinju, u kojoj je živela, bila je ruševina koja je prokišnjavala.

Foto: Galerija Matice srpske
Foto: Galerija Matice srpske
Foto: Galerija Matice srpske
Foto: Screenshot / Youtube
Foto: Screenshot / YouTube

Izvor: Dnevno

Foto: Galerijamaticesrpske / Screenshot : Youtube Maticesrpske