Srbija od UAE dobija kredit od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisala sporazum o kreditu od milijardu dolara, po kamatnoj stopi od samo tri odsto što je, kako je ocenio, veoma važna vest za građane Srbije, jer tim novcem dodatno snažimo naše javne finansije.

Mali, koji se nalazi u delegaciji naše zemlje, koju u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, istakao je da je kamatna stopa od samo tri odsto u ovom trenutku nezamisliva, jer se kamate na tržištu kreći između sedam i 7,5 odsto.

Samo na kamati štedimo 40, 45 miliona dolara, rekao je Mali, istakavši da na ovaj način Srbija snaži javne finansije i ima novca i da vrati neke stare kredite.

Sa druge strane, ovo nam daje mogućnost da reagujemo kada je nabavka gasa i nekih drugih energenata u pitanju, daje nam mogućnost da sa što manje negativnim posledicama prebrodimo ovu krizu, podvukao je Mali.

Vučić ja ranije ocenio da je ovaj sporazum ogromna podrška Srbiji, podsetvši na to da nam u januaru dospevaju obaveze starih kredita koje moramo da vraćamo, a da ne bi trošili novac koji imamo sada, u situaciji kada moramo da kupujemo skupu energiju na tržištu, ovim novcem obezbeđujemo punu likvidnost, uz solventnost koju imamo.

Očekujemo i da napravimo stendbaj aranžman sa MMF-om i tu da obezbedimo dodatnu podršku. Sa šefom Misije MMF-a Jan Kiz Martejnom svaki dan razgovara naš ministar finansija. Da mi osiguramo naše finansije i da držimo nivo javnog duga tako da nikada ne pređe 60 odsto BDP-a, odnosno nivo Mastrihta, rekao je Vučić.

izvor> Vlada

foto> unsplash.com