„Došli smo da ostanemo“ – zašto ruski IT stručnjaci otvaraju firme u Srbiji

Početak ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, za dvadesetdevetogodišnjeg Vsevoloda Krasnova iz Moskve bio je „tačka bez povratka“ – javlja BBC.

Kaže da je sa devojkom „dugo“ razmišljao o emigraciji iz Rusije, a strah od „zatvaranja zemlje i izolacije“ podstakli su ih da brže kupe karte za Srbiju – u jednom pravcu.

„Došli smo da ostanemo, a ja sam registrovao firmu zato što je to jedan od najlakših načina da dobijem papire“, kaže Vsevolod, IT stručnjak koji se pre mesec i po dana doselio u Novi Sad.

Slično razmišlja i tridesetjednogodišnja programerka Maša* koja je, u strahu da neće moći da se leči u svojoj zemlji, spakovala život u kofer „tri dana posle početka invazije“.

„Imam hronične bolesti, koristim uvozne lekove i uplašila sam se da više moći da ih kupim u ruskim apotekama“, kaže.

U Srbiji je između 24. februara i 5. maja 2022. godine registrovano 480 samostalnih preduzetnika i 194 firme čiji su osnivači državljani Rusije, navode iz Agencije za privredne registre (APR) za BBC na srpskom.

Najviše njih – 268 preduzetnika i 29 firmi, bavi se računarskim programiranjem.

Čime se bave Rusi koji dolaze u Srbiju?

Najviše firmi i preduzetnika, koji su se registrovali između 24. februara i 5. maja, bave se računarskim programiranjem.

Slede konsultantske usluge, trgovina na veliko, proizvodnja audio-vizuelnih proizvoda i kinematografskih dela, dizajnerska delatnost i reklamne agencije.

Izvor: Agencija za privredne registre

Ceo tekst na BBC

Izvor: BBC Serbia

Foto: unplash