Izuzetan trgovinski i turistički potencijal Međunarodnog sajma vina

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ prvi konkretan rezultat Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu, koji je potpisan pre nekoliko meseci.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug navela da se krajem septembra ili početkom oktobra mogu očekivati ID kartice za sve stanovnike zemalja članica Inicijative „Otvoreni Balkan“, kao i dalja liberalizacija protoka robe, ljudi i usluga, sa što manje zadržavanja na granicama.

Dalja konkretizacija Memoranduma o saradnji očekuje se tokom samita lidera ove inicijative, koji će biti održan uporedo sa sajmom, navela je ona i ocenila da bi bilo veoma značajno da Crna Gora i BiH u toku sajma vide sve konkretne benefite pridruživanja ovakvom tržištu.

Na sajmu će biti više od 360 izlagača iz 22 zemlje – najviše iz zemalja članica „Otvorenog Balkana“, a biće ih i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea, precizirala je ministarka.

Prema njenim rečima, vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom „master of vine“, što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najekskluzivnijih u svetu.

Takođe, kako je objasnila, najprestižniji šefovi kuhinja će održati radionice i edukacije, a tokom sajma biće organizovan i gala koncert na Ušću.

Sve to čini ovaj događaj ne samo sajmom vina, već turističkim događajem koji će obeležiti kraj turističke sezone, koja je inače za Srbiju bila rekordna, potvrdila je Matić.

Naime, od početka godine našu zemlju je obišlo 2,6 miliona turista, ostvareno je 8,5 miliona noćenja, a devizni priliv je iznosio više od 960 miliona evra, precizirala je ona i naglasila da su to izuzetno dobri podaci koji govore da će za nas, uprkos ekonomskoj krizi, godina biti rekordna, čemu će dodatno doprineti i pomenuti sajam.

Prema njenoj oceni, ova manifestacija će, pored trgovinskih i turističkih benefita, pokazati da zajedničko tržište zemalja „Otvorenog Balkana“ pruža izuzetne mogućnosti.

U skladu sa tim, ministarka je najavila da će dva velika proizvođača vina tokom „Vinske vizije Otvorenog Balkana“ sklopiti ugovor za plasman u Kinu vredan 880.000 evra.

Imamo velika očekivanja kada govorimo o udružavanju proizvođača vina iz zemalja članica Inicijative i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, rekla je ona i predočila da će uslediti mnogo ovakvih ugovora o vinu.

izvor> Vlada

foto> Vlada