Produženo ograničenje cena naftnih derivata i osnovnih namirnica

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena derivata nafte koja se odnosi na evro-dizel i evro-premijum BMB 95 koja se produžava za narednih 30 dana.

Vlada je donela ovu odluku imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte i očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti.

Na sednici je usvojena i izmenjena uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kojom je ograničena cena hleba od brašna T-500 i marža na ostale vrste ove životne namirnice.

Imajući u vidu da je tržište još nestabilno, bilo je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana, u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Na sednici je doneta izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica – UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra i proizvođačka i maloprodajna cena belog kristal šećera, koja će važiti do 30. septembra ove godine.

Maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme prelaziti 119,99 dinara, a dosadašnja cena iznosila je 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 102,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je ovu uredbu donela u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Korekcija cene mleka i belog kristal šećera bila je neophodna imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tih namirnica, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard.

Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica osnovnih namirnica, što bi se desilo ukoliko bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja.

Članovi Vlade doneli su na današnjoj sednici više zaključaka koji se odnose na cenu električne energije: za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, za period od 1. septembra do 19. novembra 2022. godine, kao i za kupce električne energije – pravna lica koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članova grupacija u skladu sa Uredbom o grupaciji odbrambena industrija Srbije, za period od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Donet je i zaključak koji se odnosi na cenu električne energije kupcima na komercijalnom tržištu, takođe za period od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Vlada Republike Srbije preporučila je JP Elektroprivreda Srbije, snabdevaču koji obavlja rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, da rezervno snabdevanje nakon 1. septembra 2022. godine obavlja po ceni od 123,5 evra/MWh, bez PDV.

Ovaj zaključak se primenjuje do 19. novembra tekuće godine.

Na sednici je usvojen i Zaključak o ceni električne energije kupcima na komercijalnom tržištu, od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Vlada je preporučila EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovore o snabdevanju zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra/MWh bez PDV-a za taj period.

Usvojeni zaključak obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u Republici Srbiji.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o ceni električne energije kupcima električne energije – pravnim licima koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članovima grupacije u skladu sa Uredbom o grupaciji odbrambena industrija Srbije, za period snabdevanja od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Vlada je preporučila EPS-u da tim kupcima ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni električne energije od 86,13 evra/MWh bez PDV-a.

Ovim se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u odbrambenoj industriji u Republici.

Cena električne energije za građane ostaje nepromenjena.

izvor> Vlada

foto> Vlada