Veliki potencijal za saradnju sa Kubom u brojnim oblastima

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Rodrigesom Pariljom, da je Srbija zainteresovana za održavanje najviše dinamike bilateralnog dijaloga i saradnje sa Kubom u pitanjima od obostranog značaja.

Selaković je, u obraćanju novinarima nakon sastanka, podsetio na to da se sa ministrom spoljnih poslova Kube sastaje četvrti put u poslednjih 11 meseci, dodavši da je razmena poseta u kratkom roku od velike važnosti, budući da dve zemlje u novembru obeležavaju 120-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U današnjim razgovorima potvrdili smo tradicionalno prijateljstvo i istorijsku bliskost naših naroda i pokazali jasnu opredeljenost da kroz dalje aktivnosti učinimo da naši odnosi budu još jači, sadržajniji i kvalitetniji, naveo je on, napomenuvši da je ovo prva poseta nekog ministra spoljnih poslova Kube Beogradu nakon 33 godine.

Ministar je izrazio posebno zadovoljstvo zbog toga što je imao priliku da predsedniku Srbije predloži ministra Rodrigesa Parilju za jedno od naših najviših državnih odlikovanja.

On je istakao da je tokom sastanka konstatovana potreba za jačanjem političkog dijaloga na svim nivoima kroz realizaciju poseta zvaničnika dveju zemalja.

Zainteresovani smo da unapređujemo ekonomsku saradnju sa Kubom i za to postoje načini i neiskorišćeni potencijali koje želimo da stavimo u službu jačanja naših odnosa, naglasio je šef srpske diplomatije.

Na sastanku je, takođe, kako je dodao, bilo reči i o jačanju saradnje u raznim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport i omladina, turizam, zdravstvo i farmacija.

Selaković je ponovio zahvalnost na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, naglasivši da principijelna pozicija te zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ predstavlja odraz privrženosti osnovnim principima međunarodnog prava.

Podrška Kube nije samo principijelna nego je i veoma aktivna. U svim međunarodnim forumima i organizacijama u kojima se Priština pojavljuje kao podnosilac zahteva za ulazak u članstvo, naši kubanski prijatelji nisu samo neko ko diže ruku i glasa protiv toga, već i istupa protiv toga, skrećući pažnju koliko je važno da se očuva međunarodno-pravni poredak, predočio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je upoznao kubanskog kolegu sa situacijom na Kosovu i Metohiji i naporima koje državno rukovodstvo ulaže u iznalaženje kompromisnog rešenja.

Selaković je, kako je rekao, u današnjem razgovoru istakao duboko razumevanje Srbije za nastojanja Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga SAD.

Prema njegovim rečima, Srbija, kao zemlja koja je godinama bila izložena ekonomskim sankcijama, veoma dobro razume teškoće sa kojima se Kuba i njeni građani suočavaju usled višedecenijskog embarga.

Rodriges Pariljo je konstatovao da su Srbija i Kuba istorijski prijateljske zemlje i da naši narodi tradicionalno dele osećanja uzajamnog poštovanja i prijateljstva.

Prema njegovim rečima, u razgovoru je potvrđena podrška Kube teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izražena zahvalnost zbog podrške Srbije po pitanju embarga kojem je izložena Kuba.

Ministar je naveo i da su danas potpisani sporazumi primer volje i zainteresovanosti za razvoj bilateralnih odnosa.

Mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje su, kako je ocenio, u usponu, i Kuba smatra da postoji veliki potencijal za saradnju dveju država u brojnim drugim oblastima.

U okviru posete kubanskog ministra, danas su potpisani Memorandum između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Višeg instituta za međunarodne odnose „Raul Roa Garsija“ Ministarstva spoljnih poslova Republike Kube, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

izvor>  msp.gov.rs

foto>  msp.gov.rs