(FOTO) Najstariji pravoslavni manastir u Hrvatskoj posvećen Bogorodici, manastir Krupa, koji datira iz 1317 god

Kameni pejzaž, ispunjen kanjonima, uskim stazama i avanturističkim izazovima. U njemu je otkriveno mesto zvano Krupa i najstariji pravoslavni manastir posvećen Presvetoj Bogorodici.
Manastirski kompleks Krupa nalazi se u podnožju Velebita, uz rijeku Zrmanju, nedaleko od sela Krupa. Jedan je od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, pored manastira Krke i Dragovića. Podignuta je za vreme kralja Milutina, 1317. godine. Predanje kaže da su mu temelje postavili monasi iz manastira Krupe na Vrbasu.
Prvi put od osnivanja obnovljena je za vreme cara Dušana, 1345. godine. O tome svedoči natpis na svodu manastirske crkve. Srpski kraljevi Milutin, njegov sin Stefan Dečanski, kao i sinovac Stefan Dušan, dali su manastiru darovnice u vidu zemlje za izdržavanje, a kasnije su to Turci potvrdili fermanima iz Istanbula. Mati Angelina, srpska despotica, dala je manastir negdje 1494. godine.


U mletačko-turskim ratovima manastir Krupa je u više navrata teško oštećen, posebno 1502. i 1620. godine. U 20. veku isto se desilo u dva navrata: 1941. i 1995. godine.
Velika i temeljna popravka manastira izvršena je 1855. godine, uz pomoć Rusije, Srbije i Austrije. Austrijska vlada je uslovila restauraciju zahtevom da se prozori manastira izrađuju u gotičkom stilu.
Manastir Krupa čuva vredna duhovna i kulturna svedočanstva uprkos čestim razaranjima u prošlosti. Šezdesetih godina 20. veka u manastirskoj crkvi su otkrivene freske, a to je živopis hilandarskog monaha Georgija Mitrofanovića iz 1622. godine, istog monaha koji je oslikao i hilandarsku trpezariju. U Krupi se čuvaju ikone iz italo-kritske škole, rad Jovana Apake. Komad moštiju sv. Jerothea. Tu je i kiv iz manastira Rmnja, koji je donet u Krupu tokom Bosansko-hercegovačkog ustanka 1875. godine.


U manastirskoj riznici čuvala su se i tri antimina: jedan jerusalimskog patrijarha Teodosija, drugi patrijarha Arsenija IV Šakabente iz 1743. i treći Krupskog iz 1739. godine. Manastirska arhiva sadrži 22 turska fermana, od kojih je zanimljiv onaj koji se odnosi na zaštitu manastira Krke, koji je izdao turski sultan Mustafa II.

Brojne bogoslužbene knjige, ukazanja i druge vredne stvari za manastir uručene su arhimandritu hrvatskom, velikom putniku i značajnom srpskom piscu, Gerasimu Zeliću. Inače, manastir Krupa ugostio je brojne velikane srpske književnosti. Tu je izvesno vreme boravio i Dositej Obradović. Simo Matavulj je u manastiru ostao četiri godine i tamo je, prema sopstvenom svedočenju, naučio skrivene lepote srpskog jezika.
Povodom današnjeg velikog praznika posvećenog Uspenju Presvete Bogorodice, ovaj manastirski kompleks bio je premali da primi sve dobronamerne posetioce i vernike.


izvor> NEWS1.MK