Rasvetliti otmice i ubistva novinara na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije podsetila je na to da se danas navršavaju 24 godine od otmice članova novinarske ekipe „Radija Priština“ Đure Slavuja i Ranka Perenića, koji su kidnapovani 21. avgusta 1998. godine, u blizini Velike Hoče.

Kancelarija ističe da su oni kidnapovani kada su krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu, i sa žaljenjem i ogorčenjem konstatuje da njihovi otmičari još nisu pronađeni.

Spomen-obeležje novinarima, na putu Velika Hoča–Zočište, gde su nestali Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada je rušeno osam puta, a počinioci ovog vandalskog čina isto tako su još uvek nepoznati.

Zahvaljujući upornosti kolega novinara, u maju ove godine je na mestu njihovog nestanka deveti put postavljena spomen-ploča, kao odgovor i upozorenje svima onima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je rešenost onih koji traže pravdu kratkog veka.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo poziva Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog, ali i ostalih zločina nad novinarima na Kosmetu.

U saopštenju se napominje da još nisu rasvetljena ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog „Jedinstva“ i dopisnika „Politike“, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, koji je nestao pre tačno 23 godine, 21. avgusta 1999. godine u Prištini.

Takođe, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije „Radio Kosova“, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela OVK.

Pored njih, na Kosovu i Metohiji ubijeni su i albanski novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

Ni ćutanje, ni skrnavljenje spomen-ploče neće nas pokolebati u traganju za pravdom, a društvo međunacionalne tolerancije i uvažavanja neće biti moguće ostvariti na Kosovu i Metohiji sve dok porodice nestalih, koje god nacionalnosti one bile, ne dobiju zadovoljenje u istini i pravdi.

Konačno rasvetljavanje ovih i svih drugih zločina i pronalaženje i kažnjavanje učinilaca preduslov je za izgradnju poverenja srpskog naroda u međunarodne i pokrajinske institucije na Kosmetu, kao i za normalizaciju suživota u pokrajini.

izvor> Vlada

foto> Vlada