Svi energetski subjekti spremni za predstojeću grejnu sezonu

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na danas održanoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima razgovarano o aktivnostima najvažnijih energetskih subjekata u vezi sa pripremama za predstojeću grejnu sezonu.

Tema sastanka bilo je i obezbeđivanje sredstava i energenata za period do kraja marta naredne godine, kao i mere za racionalno i efikasno korišćenje energije i energenata.

Predstavnici JP „Elektroprivreda Srbije” predstavili su podatke o trenutnoj situaciji i projekcijama kad je reč o proizvodnji i uvozu uglja i električne energije, kao i o pogonskoj spremnosti i planiranim remontima na kopovima i termoelektranama, te uticaju suše i niskog vodostaja na proizvodnju u hidroelektranama.

Predstavnici Poslovnog udruženja „Toplane Srbije” i Beogradskih elektrana izvestili su o snabdevenosti energentima i stepenu izvršenja remonta u toplanama u Srbiji.

Takođe, na sastanku su predstavljeni i podaci o popunjenosti skladišnih kapaciteta i snabdevanju i distribuciji u gasnom sektoru, kao i poslednji podaci Uprave za rezerve energenata i Republičke direkcije za robne rezerve u vezi sa zalihama energenata za zimu.

Na sastanku su, sem predstavnika resornog ministarstva, učestvovali i predstavnici „Elektrodistribucije Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, JP „Srbijagas”, “Transportgasa” i „Naftne industrije Srbije” a. d.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici JP „Srbijašume“, Javno-komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Sekretarijata za energetiku Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Republičke direkcije za robne rezerve, RHMZ i preduzeća „Srbija kargo“.

izvor> mre.gov.rs

foto>  mre.gov.rs