четвртак
септембар, 28

Grad Beograd do sada isplatio 630.840 dinara porodici Gaćeša

Predstavljena u:

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović podsetila je da Grad Beograd i Republika Srbija godinama sprovode niz mera kojim se podstiče natalitet i pruža podrška roditeljstvu. Kako je precizirala, poseban akcenat je stavljen na socijalno ugrožene porodice i porodice sa više dece.

– Osim prava na novčana davanja i roditeljski dodatak, neretko se dešava da se pojedinačni slučajevi rešavaju na osnovu zahteva koji se upućuju Gradu Beogradu, s kojima nadležni ostvaruju i direktan kontakt. Kada je reč o porodici Gaćeša, činjenica je da je majka dece, Marija Gaćeša, roditeljski dodatak i novčana davanja od Grada ostvarila još u aprilu, odmah nakon porođaja, te da je isplata bila u maju. Grad Beograd je nakon kontakta s porodicom i u dogovoru s njom omogućio da ova porodica preko Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Palilula, sredstvima koja se preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu uplaćuju Gradskom centru iz budžeta Grada Beograda, u julu 2022. godine ostvari pravo na novčanu pomoć u iznosu od 51.700 dinara, koja je isplaćena 13. jula. Takođe, porodica je ostvarila pravo i na interventnu jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 459.140 dinara za kupovinu hrane, zadovoljenje osnovnih životnih potreba, nabavku pet metara drva za ogrev i poboljšanje uslova stanovanja sredstvima koja se putem Sekretarijata za socijalnu zaštitu uplaćuju Gradskom centru iz budžeta Grada Beograda, a koja im je isplaćena 27. jula ove godine – precizirala je Vesna Vidović.

Do današnjeg dana, istakla je Vesna Vidović, porodici Gaćeša je na ime gradskih prava uplaćeno 120.000 dinara, a preko Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu još 510.840 dinara.

– Ovoj porodici su od Grada Beograda do sada obezbeđena ukupna novčana sredstva u iznosu od 630.840 dinara. Ovim su aktuelno iscrpljene zakonske mogućnosti iz oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom, jer postoje propisana ograničenja. Podsećamo da je velik broj porodica kojima je potrebna pomoć, zbog čega ne bi bilo u redu da se posredstvom medija vrši pritisak na Grad Beograd koji je iscrpeo zakonske mogućnosti za pomoć ovoj porodici. Ipak, imamo razumevanja da je porodici neophodna i dodatna pomoć te će Grad nastojati da, koliko god je u njegovoj nadležnosti, podstakne filantrope i donatore da razmotre mogućnosti za pomoć porodici Gaćeša – navela je Vidovićeva.

Zamenica gradonačelnika je na kraju podsetila i da se rate za roditeljski dodatak uplaćuju redovno, na mesečnom nivou, po rešenjima za roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete. Mesečno, po osnovu gradskih i republičkih prava, porodica Gaćeša ostvaruje iznos od 64.311,72 dinara.

izvor> beograd.rs

foto> beograd.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB