уторак
октобар, 3

Plovnost Save i Dunava važna za snabdevanje energentima

Predstavljena u:

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović obišao je danas interventne bagerske radove na sektoru kod Bariča na Savi, koji se odvijaju sa ciljem da se obezbedi propisana dubina plovnog puta u periodu izrazito niskog vodostaja.

Momirović je tom prilikom istakao da se resorno ministarstvo u prethodnih osam meseci fokusiralo na investicije u plovnost rečnih puteva, koji su postali glavni koridori za snabdevanje energentima.

On je objasnio da Ministarstvo preduzima interventne bagerske radove kako bi se obezbedila plovnost rečnih puteva glavnim korisnicima rečnog saobraćaja – najvećim industrijskim granama, građevinskoj, hemijskoj i naftnoj, kao i poljoprivredi.

Prema njegovim rečima, aktivnosti se preduzimaju na Savi i Dunavu, našim glavnim vodnim koridorima, kako bismo dodatno podigli efikasnost i ubrzali plovidbu, ali i osigurali stabilno obezbeđivanje tržišta ugljem, naftom i derivatima nafte.

Brzom reakcijom i konstantnim ulaganjem u rečni transport uspeli smo da obezbedimo plovnost Save i Dunava i tako budemo praktično jedina država u Evropi koja nije primorana da obustavlja rečni saobraćaj u trenucima kada je vodostaj rekordno nizak, ukazao je ministar.

Naš pristup u Srbiji želimo da vidimo i u drugim dunavskim državama, jer rezultati naših napora i radova imaće značajno ograničen efekat ako i druge zemlje ne pokažu isti nivo proaktivnosti, rekao je Momirović.

On je u tom smislu najavio da će imati sastanak sa bugarskim kolegom, kojem će predložiti da se razmotre apsolutno sve opcije koje će omogućiti prohodnost Dunava za plovidbu, jer je to od velikog značaja za Srbiju.

Pored sektora Barič, Ministarstvo obavlja interventne bagerske radove na još dve deonice na Dunavu, kod Čortanovaca i kod Futoga.

Cilj ovih radova jeste da se obezbedi propisana dubina i širina plovnog puta Dunava i Save, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, kada nivo vode ide daleko ispod takozvanog niskog plovidbenog nivoa.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB