петак
март, 31

Zbog suša presušile najveće reke u Evropi

Predstavljena u:

Stara dama ne zna šta ju je snašlo. Evropa ne samo da se suočava sa nadolazećom ekonomskom krizom, već njene nevolje uvećavaju i klimatskim promene. Širom starog kontinenta reke presušuju, što bi moglo da zaustavi tok svega – od goriva do hemikalija, piše Euronews.

Ako vodni putevi Zapadne i Južne Evrope budu previše plitki da bi njime mogli da plove brodovi, planovi za prebacivanje prevoza tereta sa puteva na reke biće jalovi. A fotografije nisu ohrabrujuće.

“Velika reka više ne postoji”, alarmirao je nedavno ANBI, saopštivši da je nivo najduže reke u Italiji, moćne Po, najniži je od kada se prate podaci. Satelitski snimci reke koja teče od jugozapadnih Alpa do Jadranskog mora, pokazuju proširene delove isušenog korita.

To je rezultat ekstremne suše, zbog koje su italijanski zvaničnici proglasili vanredno stanje prošlog meseca za područje oko reke Po, koja navodnjava trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

Njena struja toliko je oslabila, da u nju sada prodire slana morska voda, uništavajući useve. Za dve nedelje količina vode je prepolovljena i pala na nešto više od 170 metara kubnih u sekundi, a da bi se sprečio prodor morske vode, protok bi morao da bude 450 centimetara u sekundi, podaci su Agencije.

Po, međutim, nije usamljen slučaj. U velikim jezerima na severu zemlje voda je već pala ispod rekordno niskog nivoa ili mu je blizu. Snažno opada i u prirodnim rezervoarima u centralnoj Italiji.

Nivo vode u Tibru je na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina, a u Anijenu je protok prepolovljen. Lacio je pre desetak dana proglasio vanredno stanje i ograničio potrošnju vode u pojedinim opštinama, gde građanima nije dozvoljeno da zalivaju bašte ili pune bazene.

Izvori: Euronews, BBC, DW

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Potpisan Memorandum o razumevanju između vlade dve zemlje o...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali...

Brnabić: Sve bolji politički i ekonomski odnosi Srbije i...

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i...

Srbija i Severna Makedonija potpisale tri dokumenta o saradnji

Uprisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, danas su u Beogradu...

Privrednici iz dijaspore zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s...

Cena dizela naredne nedelje niža za tri dinara

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u skladu sa članom...

Gojković čestitala Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika SANU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srpske akademije...
FB