четвртак
септембар, 28

Zbog suša presušile najveće reke u Evropi

Predstavljena u:

Stara dama ne zna šta ju je snašlo. Evropa ne samo da se suočava sa nadolazećom ekonomskom krizom, već njene nevolje uvećavaju i klimatskim promene. Širom starog kontinenta reke presušuju, što bi moglo da zaustavi tok svega – od goriva do hemikalija, piše Euronews.

Ako vodni putevi Zapadne i Južne Evrope budu previše plitki da bi njime mogli da plove brodovi, planovi za prebacivanje prevoza tereta sa puteva na reke biće jalovi. A fotografije nisu ohrabrujuće.

“Velika reka više ne postoji”, alarmirao je nedavno ANBI, saopštivši da je nivo najduže reke u Italiji, moćne Po, najniži je od kada se prate podaci. Satelitski snimci reke koja teče od jugozapadnih Alpa do Jadranskog mora, pokazuju proširene delove isušenog korita.

To je rezultat ekstremne suše, zbog koje su italijanski zvaničnici proglasili vanredno stanje prošlog meseca za područje oko reke Po, koja navodnjava trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

Njena struja toliko je oslabila, da u nju sada prodire slana morska voda, uništavajući useve. Za dve nedelje količina vode je prepolovljena i pala na nešto više od 170 metara kubnih u sekundi, a da bi se sprečio prodor morske vode, protok bi morao da bude 450 centimetara u sekundi, podaci su Agencije.

Po, međutim, nije usamljen slučaj. U velikim jezerima na severu zemlje voda je već pala ispod rekordno niskog nivoa ili mu je blizu. Snažno opada i u prirodnim rezervoarima u centralnoj Italiji.

Nivo vode u Tibru je na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina, a u Anijenu je protok prepolovljen. Lacio je pre desetak dana proglasio vanredno stanje i ograničio potrošnju vode u pojedinim opštinama, gde građanima nije dozvoljeno da zalivaju bašte ili pune bazene.

Izvori: Euronews, BBC, DW

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB