Ministarstvo kulture osudilo objavljivanje ličnih podataka predsednika Srbije

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije najoštrije je danas osudilo iznošenje ličnih podataka predsednika Republike u objavljenom tekstu u listu ,,Danas” i podsetilo javnost na to da je reč o štićenoj ličnosti najvišeg prioriteta.

Objavljivanje podataka o ličnosti predsednika države, ukazivanje ili insinuacije bilo kakvih ličnih podataka koje bi mogle dovesti do ugrožavanja ličnosti ni u jednoj demokratskoj zemlji ne bi smelo da se dogodi, a reakcije na ovaj slučaj nisu nikakvo ugrožavanje slobode medija niti kampanja, već pozivanje na poštovanje zakona.

Sloboda medija istovremeno znači i odgovornost za svaku izgovorenu i napisanu reč bez obzira na to da li se radi o posrednoj ili neposrednoj informaciji koja se dovodi u vezu sa osobom na koju se informacija odnosi.

Pisanje ovakvih tekstova nije i ne može se smatrati slobodom medija, već političkim obračunom i odsustvom odgovornosti, koju bi mediji morali imati u svakom trenutku svog rada.

Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve medije da, pisanjem o svim temama koje su od značaja za građane Srbije, uvek imaju u vidu to da u svojim tekstovima ne smeju da dovedu u pitanje ili ugroze na posredan način ničiji integritet i bezbednost, navodi se u saopštenju.

izvor> Vlada

foto> Vlada