Brnabić: Srbija i u ovim kriznim vremenima u svetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Severnoj Makedoniji, na kojeg može i najviše da računa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Skoplju da apsolutno prvi prioritet u ovim teškim i izazovnim vremenima treba da budu mir i stabilnost, kao i regionalna saradnja, jer jedino tako zemlje Zapadnog Balkana mogu sebi da otvore prostor za dodatni rast.

Brnabić je, učestvujući na premijerskom panelu „Izgradnja prosperitetne budućnosti: uloga regionalne saradnje“ na samitu „Makedonija 2025“, naglasila da je drugi prioritet ulaganje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, a treći dalji razvoj digitalizacije.

Ona je izrazila uverenje u to da tako možemo da nadomestimo zaostajanje i propušteno vreme koje smo imali od devedesetih godina prošlog veka i godine sa početka ovog veka i obezbedimo dinamičan rast, napomenuvši da je i ove godine Srbija imala u prvom kvartalu rast BDP-a od 4,3 odsto.

Premijerka je najavila u Skoplju da će naredni sastanak u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ biti održan u Ohridu 7. i 8. juna i da će na njemu biti predstavljen informacioni sistem za dobijanje jedinstvenog ID broja za zajedničke radne dozvole.

Novi sistem će omogućiti da građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogu da rade pod istim uslovima u sve tri zemlje, istakla je predsednica Vlade, ocenivši da će to značiti uspostavljanje zajedničkog tržišta rada, ali i veću konkurentnost privrede ove tri zemlje.

Brnabić je naglasila da to znači stvaranje zajedničke budućnosti za mlađe generacije u regionu i dodala da iskreno veruje u to da će „Otvoreni Balkan“ prepoznati i drugi u regionu, ali da i od nas samih zavisi koliko će se to brzo dogoditi.

Ona je napomenula da su već postignuti konkretni rezultati u prethodnom periodu, posebno kada je reč o olakšavanju prelaska granice za građane i privredu.

Predsednici Vlade Srbije je pre učešća na samitu priređen zvanični doček ispred Vlade Severne Makedonije, a nakon toga je održan sastanak dveju delegacija, koje su predvodili premijerka Brnabić i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Teme sastanka bile su dalji razvoj prijateljskih odnosa, dogovor o trećoj zajedničkoj sednici vlada, inicijativa „Otvoreni Balkan“, bilateralna saradnja, trgovinska razmena dveju zemalja i železnički projekat Budimpešta – Beograd – Skoplje.

Brnabić je u izjavi novinarima poručila da će Srbija i u ovim kriznim vremenima u svetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Severnoj Makedoniji, na kojeg može i najviše da računa.

Prema njenim rečima, Srbija je to pokazala i tokom kovid krize, ocenivši da je Severna Makedonija jedan od najbližih i najboljih političkih i ekonomskih patnera našoj zemlji.

Premijerka je podsetila na to da su dve zemlje zajedno i u inicijativi „Otvoreni Balkan“, koja ima za cilj da podigne konkurentost naših ekonomija i standard građana, ali i da implementira četiri osnovne slobode u Evropi, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, dok svi ne postanemo punopravni članovi EU.

U tom smislu naša saradnja je svakodnevna i drago mi je da smo imali priliku da sednemo i razgovaramo o tome šta možemo dodatno da uradimo za unapređenje ekonomske i političke saradnje, istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija pruža punu i iskrenu podršku evropskim integracijama Severne Makedonije i na svakom mestu apeluje na to da se ubrza evropski put i te zemlje i Albanije.

Danas smo započeli razgovore i o organiazaciji treće zajedničke sednice dveju vlada. Srbija će uskoro dobiti i novu vladu, ali ko god bio predsednik vlade ili ministar – to će biti vlada kontinuiteta i nastaviće blisku saradnju sa Severnom Makedonijom, poručila je premijerka.

Ona je dodala da su dve zemlje 2021. godine konačno dostigle iznos od 1,1 milijarde evra međusobne trgovinske razmene, ukazavši na to da je Srbija treći najvažniji partner Severnoj Makedoniji, a ta zemlja je za nas među prvih deset najvažnijih partnera.

Izvoz Srbije u Severnu Makedoniju je prošle godine bio 815 miliona evra, napomenula je Brnabić.

izvor> Vlada

foto>Vlada