понедељак
септембар, 25

(VIDEO) Vulin posetio Svetu Goru i manastir Hilandar

Predstavljena u:

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, u pratnji pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na poziv igumana manastira Visokoprepodobnog arhimandrita Metodija i manastirske bratije, posetio je Svetu Goru i manastir Hilandar.

Prisustvovao je večernjoj službi i jutarnjem bogosluženju, a u njegovu čast organizovana je i svečana večera u skitu Svetog Vasilija.

Ministar Vulin je igumanu manastira i manastirskoj bratiji preneo pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i istakao da srpski narod bez Hilandara ne bi bio to što jeste.

„Hilandar je značajan za srpsku duhovnost. O tradiciji i vrednostima koje su nas održale i stvorile, računa vodi i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zato pripadnici Sektora za vanredne situacije od 2008. godine pružaju stručnu pomoć i obučavaju monahe iz oblasti zaštite od požara, kako bi bili spremni da učine sve da se požar, kao onaj katastrofalni iz 2004. godine, više nikada ne ponovi“, istakao je ministar Vulin, koji je posetio vatrogasnu jedinicu manastira Hilandar koju su formirali monasi i iskušenici, uz pomoć pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije periodično vrše preventivne preglede svih objekata manastirskog kompleksa a po jedan penzionisani pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Srbije stalno boravi na Hilandaru kako bi naše svetinje bile sigurne“, dodao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je obišao i novosagrađeni deo manastira Hilandar koji je stradao u velikom požaru 2004. godine, sabornu crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice, riznicu Hilandara i ruski manastir na Svetoj Gori manastir Svetog Pantelejmona.

izvor>MUP

foto>MUP

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB