Vučić sa patrijarhom Porfirijem: Sledi najteže vreme od 1945

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC. U otvorenom delu sastanka predsednik Srbije je poručio da je Srbija pod velikim pritiscima i zahvalio SPC na razumevanju i podršci. Patrijarh Porfirije pozvao je na mir i da se jezik oružja zameni dijalogom.

Partijarh Porfirije je zahvalio predsedniku Vučiću na odgovornom ponašanju u ovoj situaciji i principijelnom stavu.

„Sve je prožeto i srcem i emocijom i ljubavlju, koja ima ambiciju da ne bude isključiva i da ne bude pristrasna. Hvala što činite sve da građani kroz ovu krizu prođu što lakše“, naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da gde god da se nalaze, poštuju sve države. 

„Hoće da nas prikažu da smo produžena ruka jednima ili drugima. To nije tačno i mi nemamo potrebe da to demantujemo. Trudimo se da živimo duhom crkve i da propovedamo jevanđelje narodu. Ne želimo da budemo hermetički zatvoreni u sebe“, istakao je.

Za našu crkvu je najvažnije stanje crkve u matici, a to je Srbija, napomenuo je patrijarh Porfirije i zahvalio državi na odnosu prema SPC, ali i na odnosu prema svim ostalim verskim zajednicama u Srbiji.

„Mi ne želimo da imamo bilo šta više od drugih verskih zajednica. Ono što želimo sebi želimo i drugim zajednicama“, kaže patrijarh Porfirije.

Patrijarh je osvrnuo i na odnos SPC sa MPC.

„Imali smo raskol sa crkvom u Makedoniji, ali zahvaljujući molitvama svih i dva naroda, došli smo do toga da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo s nama i svim ostalim pravoslavnim crkvama i to vidimo kao jedno čudo, tako to doživljavamo i zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje, na svemu što je dobro i što je blagodet za sve“, naglasio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je zahvalio na pozivu predsedniku Srbije i na toplim rečima dobrodošlice.

Hvala vam na preciznom i kratko izloženom opisu stanja i globalne situacije“, rekao je patrijarh.

Vremena su komplikovana i više nego teška. Ležemo i budimo se sa mišlju kada će doći kraj sukobu u Ukrajini, podvukao je patrijarh.

„To nije sukob između dve zemlje koje bi po svemu trebalo da imaju mogućnost zajedničkog života već dublji sukob. To nije samo geopolitički sukob, već sukob civilizacija koji nas dovodi u poziciju da imamo stav“, kaže patrijarh Porfirije.

Dodaje da je stav crkve stav molitve Bogu za mir. „Najbolji mogući put da se s Bogom mirimo“, poručio je patrijarh.

Zato i mi kao Sabor i crkva se trudimo da se kroz reči molitve obraćamo Bogu. Čovek ne može sam da uspostavi mir, naveo je patrijarh.

Predsednik Vučić je izjavio da od dana kada je ruski predsednik rekao na čemu zasniva upade u Ukrajinu, sve zapadne sile ubrzano rade da se reši „kosovski čvor“ kako bi izbili ruskom predsedniku argument iz ruke. „Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcija Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nama pravi velike probleme i pritisci će biti sve veći. Nama je potrebno da čujemo i vaše stavove“, kaže Vučić.

Napomenuo je da će sve odluke donositi u interesu građana Srbije, „pokušaćemo da sačuvamo mir i stabilnost po svaku cenu“.

Poželeo je uspeh u radu Sinodu SPC i poručio da su Srbiji potrebni i najbolji odnosi sa makedonskim narodom.

„Uvek smo spremni da pomognemo eparhijama, ali uvek vi više nama savetom molitvom i sabornošću i pozivom na jedinstvo“, istakao je Vučić navodeći da će na jesen to jedinstvo biti potrebnije nego ikada pre.

Izvor : RTS.

Foto : buducnostsrbije instagram