уторак
октобар, 3

Mihajlović: Hitno uspostaviti centralni registar nasilnika

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović upozorila je danas na to da je od početka godine 20 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju, te da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

Mihajlović je istakla da je država donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u ovoj oblasti, te da su žene danas ohrabrenije da prijave nasilnike.

Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem. U poslednih 12 godina ubijeno je više od 350 žena. Ono što je neophodno je jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više zalaganja u prevenciji nasilja, podvukla je ona i dodala da je to odgovornost svih nas – države i društva u celini.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je Koordinacino telo tražilo hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama, kako bi se efikasnije pratila primena zakonskog i strateškog okvira.

Mihajlović je pozdravila i inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama.

Prema njenim rečima, važno je da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora, kao i inicijativa ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih institucija i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodici i zaštite od nasilja u porodici.

Inicirali smo i izmene Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, po kojima rani i dečji brakovi moraju da se tretiraju kao oblik trgovine ljudima i nasilja u porodici, predočila je ona i podvukla da posao države nije završen sve dok ijedna žena trpi nasilje ili je žrtva porodičnog i partnerskog nasilja.

Statistika je poražavajuća, umesto žena žrtava nasilja, umesto dece koja su ostala bez majki, hajde da brojimo nasilnike koji su propisno kažnjeni za zločine koje su počinili. Da nam se ne ponovi da nasilnik izađe iz zatvora i ubije ženu, poručila je Mihajlović.

Takođe, kako je naglasila, potrebno je da više radimo na prevenciji, na edukaciji mladih da prepoznaju šta je sve nasilje, na edukaciji društva da nasilje nije privatna stvar, da ne okrećemo glavu i da smo dužni da odreagujemo ako znamo da nasilje postoji.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB