Obeležen Dan sećanja na stradale u oružanoj akciji „Oluja“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovali su večeras na Trgu slobode u Novom Sadu obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj oružanoj akciji „Oluja“.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je na obeležavanju 27- godišnjice akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske, a više od 1.700 ubijeno i nestalo, da moramo da praštamo, ali da ne smemo da zaboravimo, već pamtimo da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo.

Patrijarh je posle parastosa za žrtve u akciji“Oluja“, rekao da moramo da praštamo jer je to jevanđeljska zapovest, ali da nećemo ne samo molitveno već i na svaki drugi način da zaboravimo stradanje našeg naroda.

Ne smemo i ne možemo, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

On je istakao da se moramo sabirati i na mestu stradanja svetog mučenka Vukašina Jasenovačkog, kao i na svakom mestu na kome su stradali naša braća i sestre koji su bili nevini, ali i na svim mestima na kome su stradali nevini ljudi bez obzira kom narodu pripadaju i kako se Bogu mole.

Otuda je najblaže rečeno ljudski nerazumno, pogrešno i nepravedno kada neko nalazi razloga da onemogući bilo koga prosjaka ili cara, bogatog il siromašnog, domaćeg ili stranca, običnog građanina ili funkcionera, premijera ili predsednika, ma kog zvanja bio onaj ko ima potrebu da se na mestu Vukašinovog stradanja ili bilo kom drugom sličnom mestu susretne sa sobom i Bogom i da smireno upali voštanicu i uznese skromu molitvu Bogu. Sabiraćemo se na molitvu i na ovakvim mestima kao što je Novi Sad – srpska Atina i drugim, poručio je patrijarh.

On je rekao da se večeras molimo za upokojenje svih nevino stradalih žrtava strašnih avgustovskih dana 1995. godine.

Sabrali smo se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije, dodao je patrijarh Porfirije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je prvi razlog ovog pomena da se setimo 250.000 prognanih i stradalih, a drugi da se nikad ne zaboravi, za sve one koji sramotno i namerno zaboravljaju sopstvene žrtve.

Godinama u Srbiji nije bilo nikog da se seti naših žrtava, nije bilo nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih i sami bombardovali i sami bacili kamen na najtužniju kolonu. Radili smo to gotovo 18 godina. Natovarili smo sopstvenom narodu osećaj krivice, onima koji su verovali da smo sami krivi što nas ubijaju i proteruju, a za to vreme zaborava Srbija nam je propadala u tišini, rekao je Vučić.

On je rekao da su nam menjali ime naroda – Srbe su nazivali hrvatskim, bosanskim, sad nas nazivaju i kosovskim Srbima.

Ne, mi smo svi samo Srbi. Nema nijedne razlike između Srbina iz Novog Sada, Pirota, Leskovca, Kragujevca… Svi smo mi samo Srbi. Koliko god molimo za mir, ne molimo dovoljno koliko bi oni voleli. Ali želimo mir, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, zbog situacije u Ukrajini ujedinili su se mnogi oko Srbije, mislili su da imaju priliku da krenu u uništavanje srpskog naroda.

Pomislili su da je dobar trenutak, ali su u jednoj stvari pogrešili. Nije to Srbija poraza, nije to ista Srbija, nije to Srbija koja će da vas se plaši i neće da stane pred vas. Čuvaćemo Srbiju, a na njihovu histeriju, laži i pretnje odgovaraćemo strpljenjem, ali i odlučnošću. Nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka. Čuvaćemo i odbranićemo našu Srbiju! Nikada više neće tišina prekriti zločine nad našim narodom. Molićemo za mir, ali branićemo naš narod. Godinama šaljemo poruku da neće više biti „Oluja“ jer nećemo više da ćutimo, istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je konstatovao da je „Oluja“ ranila naš narod, ali su Srbija i Republika Srpska dobile mnogo divnih ljudi.

Uvek ćemo da prihvatimo i pokajemo se za zločine koji su neki naši sunarodnici počinili, ali nikada više nećemo da ćutimo i da se stidimo zločina počinjenih nad našim narodom. Poverenje je važno, ta reč je postala poštapalica obično nemuštih političara. Znam da nam je razgovor važan. Moramo da gledamo u budućnost zajedno. Ne očekujte od Srba da se odreknu svojih mrtvih. Neka je slava svim žrtvama. Neka živi Srbija i Republika Srpska, poručio je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je pre devet godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo Dan sećanja, kako se žrtve nikada ne bi zaboravile.

Deveti put kažemo da nam se neće ponoviti, ali nam se ipak ponovilo. Ponovilo se isto ono što je bilo u Drugom svetskom ratu. Srbi su prognani. Tačno je, „Oluja“ je pogrom, ona je zločin, ona je genocid, ona je etničko čišćenje, ona je kontinuitet onoga što smo mogli da gledamo iz Drugog svetskog rata. Konačno rešenje za Srbe, kako je to rekao Tuđman, da nestanu, da se nikad ne oporave, ali eto, nismo nestali, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da se Srbi iz Krajine, ovde u Srbiji i u Republici Srpskoj, gde ih ima 56.000, oporavljaju, svesni, uvereni, da samo okupljeni i jedinstveni možemo da očuvamo i sećanje i pamćenje, da samo na taj način možemo da živimo, da se uzdignemo i da kažemo da smo jedinstven narod.

Moramo da se okupimo oko državnog rukovodstva i da znamo da jedino neće biti naših kolona ako nas bude branila Srbija, a Srbija može da brani samo ako je jaka. Ona ne sme da ima drugu, treću i petu kolonu, već mora da bude jedinstvena. Srbi nikada nisu mogli da žive bez slobode. Sloboda je ključni uslov za nas Srbe. Srbi su ostavljali gradove izgrađene iza sebe. Knin je bio čisto srpski grad. Nestali su Srbi iz Krajine, ali kada su odlazili, ostavili su otključane kuće, ali su zaključali svoje zavičaje u svom srcu, rekao je Dodik.

Večerašnjem skupu prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije, poslanici Skupštine Srbije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

izvor> Vlada

foto> Vlada