петак
септембар, 29

Srbija neguje duh prijateljstva sa Severnom Makedonijom

Predstavljena u:

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ugostio je u manastiru Prohor Pčinjski, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskog, koji je povodom Ilindena položio venac u manastiru.

Ilinden se u Severnoj Makedoniji obeležava kao Dan Republike, u znak sećanja na prvo zasedanje ASNOM 1944. godine.

Selaković je, nakon liturgije, istakao da Srbija neguje duh tolerancije i prijateljstva sa svojim susedima, što dokazuje i današnje okupljanje povodom Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski, sa državno-crkvenom delegacijom Severne Makedonije.

Sveti Ilija je, kako je naglasio, veoma poštovan praznik kod svih pravoslavnih Srba, ali i ostalih pravoslavnih naroda, dodavši da mu je velika čast što je danas dočekao delegaciju Severne Makedonije na čelu sa njenim predsednikom.

On je izrazio zadovoljstvo što je jutros u manastiru služena zajednička liturgija Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, prvi put od početka Drugog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije je naveo da je to izuzetno važan datum u istoriji makedonske državnosti i objasnio da se taj događaj danas u manastiru obeležava na ovakav način prvi put posle 18 godina, što simbolizuje i politiku Srbije koja je opredeljena za jačanje saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima.

On je napomenuo da je manastir Prohor Pčinjski svetinja koja čuva i gradi tradiciju tokom čitavog milenijuma, te podsetio na to da je prošle godine obeležena 950-godišnjica ovog svetog mesta.

Današnjim okupljanjem, kako je naglasio, pokazujemo koliko smo, poštujući jedni druge, poštujući tradiciju, istorijsko nasleđe, okrenuti budućosti i koliko želimo da buduće generacije odgajamo u duhu dobrosusedstva i tolerancije.

Selaković je podsetio i na to da je sa druge granice Zebrnjak, mesto pobede slavne srpske vojske u Kumanovskoj bici.

Konstatovali smo da je važno da na državnom nivou usaglasimo način i mesta obeležavanja, gde će se komemoracije i proslave održavati. Sve su to samo prirodni i normalni koraci nakon velikih koraka koje je predsednik Srbije učinio upravo gradeći politike jedinstva i okrenutosti regiona budućnosti, a koja je svoj konkretni rezultat počela da daje u inicijativi „Otvoreni Balkan“, rekao je ministar.

Pendarovski je podsetio na to da je ovde održano prvo istorijsko zasedanje ASNOM-a, te ocenio da je početak dobre tradicije to što ove godine delegacija Severne Makedonije svoj praznik proslavlja na ovom mestu.

On je izrazio očekivanje da će to biti nastavljeno i ubuduće i dodao da je sa ministrom Selakovićem dogovorio osnivanje radne grupe pri ministarstvima spoljnih poslova dveju država koja će raditi na tome.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB