четвртак
март, 30

Srbija neguje duh prijateljstva sa Severnom Makedonijom

Predstavljena u:

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković ugostio je u manastiru Prohor Pčinjski, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Severne Makedonije Steva Pendarovskog, koji je povodom Ilindena položio venac u manastiru.

Ilinden se u Severnoj Makedoniji obeležava kao Dan Republike, u znak sećanja na prvo zasedanje ASNOM 1944. godine.

Selaković je, nakon liturgije, istakao da Srbija neguje duh tolerancije i prijateljstva sa svojim susedima, što dokazuje i današnje okupljanje povodom Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski, sa državno-crkvenom delegacijom Severne Makedonije.

Sveti Ilija je, kako je naglasio, veoma poštovan praznik kod svih pravoslavnih Srba, ali i ostalih pravoslavnih naroda, dodavši da mu je velika čast što je danas dočekao delegaciju Severne Makedonije na čelu sa njenim predsednikom.

On je izrazio zadovoljstvo što je jutros u manastiru služena zajednička liturgija Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, prvi put od početka Drugog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije je naveo da je to izuzetno važan datum u istoriji makedonske državnosti i objasnio da se taj događaj danas u manastiru obeležava na ovakav način prvi put posle 18 godina, što simbolizuje i politiku Srbije koja je opredeljena za jačanje saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima.

On je napomenuo da je manastir Prohor Pčinjski svetinja koja čuva i gradi tradiciju tokom čitavog milenijuma, te podsetio na to da je prošle godine obeležena 950-godišnjica ovog svetog mesta.

Današnjim okupljanjem, kako je naglasio, pokazujemo koliko smo, poštujući jedni druge, poštujući tradiciju, istorijsko nasleđe, okrenuti budućosti i koliko želimo da buduće generacije odgajamo u duhu dobrosusedstva i tolerancije.

Selaković je podsetio i na to da je sa druge granice Zebrnjak, mesto pobede slavne srpske vojske u Kumanovskoj bici.

Konstatovali smo da je važno da na državnom nivou usaglasimo način i mesta obeležavanja, gde će se komemoracije i proslave održavati. Sve su to samo prirodni i normalni koraci nakon velikih koraka koje je predsednik Srbije učinio upravo gradeći politike jedinstva i okrenutosti regiona budućnosti, a koja je svoj konkretni rezultat počela da daje u inicijativi „Otvoreni Balkan“, rekao je ministar.

Pendarovski je podsetio na to da je ovde održano prvo istorijsko zasedanje ASNOM-a, te ocenio da je početak dobre tradicije to što ove godine delegacija Severne Makedonije svoj praznik proslavlja na ovom mestu.

On je izrazio očekivanje da će to biti nastavljeno i ubuduće i dodao da je sa ministrom Selakovićem dogovorio osnivanje radne grupe pri ministarstvima spoljnih poslova dveju država koja će raditi na tome.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...

CECA HELIKOPTEROM DOLAZI U NIŠ Otkrivamo detalje spektakla koji...

Najveća balkanska zvezda zakazala je koncert na otvorenom, a pripreme, kao i prodaja karata uveliko su u...

Đoković će igrati na US Openu, nema više prepreka!

Gornji dom Sjedinjenih Američkih Država sa 68 glasova za doneo je odluku o okončanju vanrednog stanja povodom...

„Imali smo stroge kriterijume“: Aleksandra Prijović i Filip Živojinović...

Pevačici je ova stavka jako bitna. Bračna zajednica Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića je postala još lepša kada...

Priučene frizerke nam vade krv i neguju nas u...

Medicinsku sestru koja je školovana za svoj posao i ume da ga radi, tražićemo svećom po Srbiji,...
FB