Foto: A.A.

Erdogan: Turska neće pristati na proširenje koje bi moglo učiniti NATO manje sigurnim

Turska neće pristati na bilo kakvo proširenje koje bi moglo učiniti Sjevernoatlanski savez (NATO) manje sigurnim, ili naštetiti njenoj sigurnosti, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izrazivši zabrinutost zbog nastojanja Finske i Švedske da se pridruže vojnoj alijansi u jeku ukrajinskog rata, prenosi Anadolu Agency (AA).

„Očekujemo da saveznici shvate našu osjetljivost (po pitanju borbe protiv terorizma), da pokažu poštovanje i pruže podršku ako je moguće,“ rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u Ankari.

Dodao je da je Turska jedna od vodećih zemalja koje aktivno podržavaju aktivnosti NATO-a, ali da to ne znači da „ćemo bez sumnje pristati na svaki prijedlog“.

Dodao je da proširenje NATO-a može uspjeti ukoliko se poštuju osjetljivosti Turkske.

„NATO je sigurnosni savez i Turska neće pristati da ga čini nesigurnim. Proširenje NATO-a ima smisla za Tursku sve dok se poštuje naša osjetljivost“, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je naglasio potrebu Turska da zaštiti svoje granice od terorističkih grupa.

„Nedosljedno je“, kako je kazao, da Švedska i Finska nastoje da se pridruže vojnom savezu kada pružaju podršku teroristima PKK/YPG-a.

„Švedska je odbila da izruči teroriste na zahtjev Turkiye, ali se usuđuje da zatraži članstvo u NATO-u“, rekao je Erdogan.

Izvor : Anadolu Agency (AA)

Foto:: Anadolu Agency (AA)