RSE: Nastavljene blokade na severu Kosova

Na severu Kosova, na putevima koje vode prema graničnim prelazima sa Srbijom – Jarinju i Brnjaku – u ponedeljak ujutro još postoje barikade koje su postavili lokalni Srbi.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenik šefa policije za severnu regiju Besim Hoti.

„Situacija se nije promenila. Situacija je mirna, ništa se nije dogodilo. Barikade su tu i dalje prisutne, ali da vidimo danas toom dana što će biti nakon odluke koja je donesena“, rekao je Hoti za RSE.

Zvaničnici Kosova su saopštili u nedelju pre ponoći da će na 30 dana odložiti primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima kada se uklone barikade koje su u nedelju postavili lokalni Srbi na severu Kosova.

Do tada se dokument o ulazu na Kosovo građanima Srbije izdaje na svim prelazima sa Srbijom, osim na Jarinju i Brnjaku, koja su zatvorena zbog barikada. Prvi izlazno-ulazni dokument izdat je državljaninu Srbije na graničnom prelazu Merdare nekoliko minuta posle ponoći 1. avgusta.

„U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022. godine“, napisao je ministar unutarnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) na Fejsbuku.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel(Josep Borrell ) je pozdravio odluku kosovske vlade da odloži implemenetaciju odluke od 1. septembra te je pozvao na hitno uklanjanje svih blokada.

Borrell niti iko iz EU se nije oglašavao u toku nedelje 31. jula, dok su rasle tenzije na terenu i situacija se zaoštravala.

Nakon potvrde da je kosovska vlada odlučila da pomeri primenu njene odluke, šef evropske diplomatije je putem Twittera poručio da se sva otvorena pitanja trebaju rešavati u okviru Briselskog dijaloga.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je 1. avgusta za javni servis RTS da će vlasti u Srbiji krenuti u odlučnu diplomatsku borbu.

„Poslednja 24 časa smo gotovo prevrnuli nebo i zemlju da bismo došli do svih sagovornika koji mogu da izvrše pritisak, kako bismo sačuvali mir i stabilnost“, rekao je Petković.

Istakao je da je taj rad urodio plodom jer su Kvinta i SAD izvršili pritisak na kosovskog premijera, ali i da treba naredni period da se iskoristi da se u Briselu dođe do kompromisnog rešenja.

„Mi smo to hteli i pre mesec dana, uvek insistiramo na dijalogu“, poručio je Petković.

Petković je istakao da je i nakon ponoći Kosovo nastavilo da izdaje ulazno-izlazni dokument.

Kosovske vlasti su prethodno najavile da će odložiti izdavanje tog dokumenta, ukoliko se uklone barikade, do čega nije došlo.

Tekst citajte na>Radio Slobodna Evropa (RSE

foto>Radio Slobodna Evropa (RSE