Srbija otvorena za izraelska ulaganja u obnovljive izvore energije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima izraelske kompanije „Sunsa grupa“ o ulaganjima ove kompanije u razvoj i izgradnju elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije.

Mihajlović je, tokom sastanka sa predstavnicima ove kompanije, koje je predvodio regionalni koordinator za Balkan Moše Lifšic, rekla da je Ministarstvo otvoreno za saradnju sa privatnim kompanijama u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende.

Prema njenim rečima, Srbija raspolaže velikim potencijalima za razvoj kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore energije.

Memorandum koji smo nedavno potpisali za Izraelom predstavlja osnovu za dalji razvoj odnosa u energetici, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, gde već postoje kompanije iz Izraela, a mi svakako želimo još više izraelskih investitora koji će ulagati u zelenu energiju, navela je ona.

Srbija je, kako je podvukla, jasno opredeljena da ide ka održivoj, zelenoj energetici i povećanju energetske bezbednosti, a sve kompanije koje žele da učestvuju u tom procesu su dobrodošle.

Doneli smo novi, prvi poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je stvorio osnovu za nova ulaganja. Naš cilj jeste da do 2040. godine imamo 40 odsto udela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, ponovila je potpredsednica Vlade.

Obaveza operatora prenosnog sistema jeste da omogući priključenje novih kapaciteta na mrežu, a država će pomoći da se stvore svi uslovi, jer jedino zajedno – država, javni i privatni sektor možemo da doprinesemo razvoju ovog sektora i unapređenju energetske stabilnosti, istakla je Mihajlović.

Lifšic je napomenuo da kompanija „Sunsa grupa“ ima iskustva i znanja o solarnoj energiji, odnosno o tehnologijama koje se koriste za izgradnju i upravljanje solarnim elektranama.

Želimo da u naredne dve, tri godine investiramo u nove kapacitete, pre svega u solarne elektrane, i mislim da bi to bio samo početak, rekao je on.

Zahvaljujući dobroj saradnji Srbije i Izraela, i imajući u vidu Memorandum o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije i iskustva drugih izraelskih kompanija, zainteresovani smo za poslovanje u srpskom energetskom sektoru, poručio je Lifšic.

izvor> Vlada.rs

foto> Vlada.rs