понедељак
септембар, 25

Srbija otvorena za izraelska ulaganja u obnovljive izvore energije

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima izraelske kompanije „Sunsa grupa“ o ulaganjima ove kompanije u razvoj i izgradnju elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije.

Mihajlović je, tokom sastanka sa predstavnicima ove kompanije, koje je predvodio regionalni koordinator za Balkan Moše Lifšic, rekla da je Ministarstvo otvoreno za saradnju sa privatnim kompanijama u procesu energetske tranzicije i realizacije zelene agende.

Prema njenim rečima, Srbija raspolaže velikim potencijalima za razvoj kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore energije.

Memorandum koji smo nedavno potpisali za Izraelom predstavlja osnovu za dalji razvoj odnosa u energetici, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, gde već postoje kompanije iz Izraela, a mi svakako želimo još više izraelskih investitora koji će ulagati u zelenu energiju, navela je ona.

Srbija je, kako je podvukla, jasno opredeljena da ide ka održivoj, zelenoj energetici i povećanju energetske bezbednosti, a sve kompanije koje žele da učestvuju u tom procesu su dobrodošle.

Doneli smo novi, prvi poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je stvorio osnovu za nova ulaganja. Naš cilj jeste da do 2040. godine imamo 40 odsto udela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, ponovila je potpredsednica Vlade.

Obaveza operatora prenosnog sistema jeste da omogući priključenje novih kapaciteta na mrežu, a država će pomoći da se stvore svi uslovi, jer jedino zajedno – država, javni i privatni sektor možemo da doprinesemo razvoju ovog sektora i unapređenju energetske stabilnosti, istakla je Mihajlović.

Lifšic je napomenuo da kompanija „Sunsa grupa“ ima iskustva i znanja o solarnoj energiji, odnosno o tehnologijama koje se koriste za izgradnju i upravljanje solarnim elektranama.

Želimo da u naredne dve, tri godine investiramo u nove kapacitete, pre svega u solarne elektrane, i mislim da bi to bio samo početak, rekao je on.

Zahvaljujući dobroj saradnji Srbije i Izraela, i imajući u vidu Memorandum o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije i iskustva drugih izraelskih kompanija, zainteresovani smo za poslovanje u srpskom energetskom sektoru, poručio je Lifšic.

izvor> Vlada.rs

foto> Vlada.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB