уторак
октобар, 3

Priština odložila odluku o registarskim tablicama i dokumentima

Predstavljena u:

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je Srbija odlučnom i intenzivnom diplomatskom borbom uspela u tome da Kvinta i SAD izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i da Priština odloži primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima za 30 dana.

Petković je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) izrazio nadu da ćemo u periodu ispred nas u Briselu, uz tešku političku borbu, probati da dođemo do kompromisnog rešenja.

On je preneo da je Priština i nakon ponoći nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument.

Razgovaramo sa Srbima na Kosmetu, učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, ali naš narod ne može više da trpi teror Aljbina Kurtija, poručio je direktor Kancelarije.

Petković je ukazao na to da je jasno da su Kurti i Priština želeli sukobe, navodeći da su u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice doveli stotine oklopnih vozila i naoružanih specijalaca Rosu, koji su, kako je rekao, imali za cilj da tokom noći upadnu na sever Kosmeta i obračunavaju se sa golorukim srpskim narodom.

On je naglasio da je situacija veoma dramatična i da je Beograd na to upozoravao nedeljama i mesecima unazad.

Prema njegovim rečima, jučerašnje obraćanje predsednika Srbije bila je molba da sačuvamo mir i stabilnost i molba Kvinti da urazumi Kurtija.

Direktor Kancelarije je, odgovarajući na pitanje šta će sada učiniti Srbi na Kosmetu i da li se dve strane vraćaju na pregovarački sto, istakao da je Beograd u stalnom kontaktu sa srpskim narodom, te ponovio da se ne može jednostrano, protiv-pravno primenjivati sporazum.

To je onda kršenje sporazuma. Jedino mesto gde to možemo da rešavamo jeste Brisel. Spremni smo na dijalog i uvek insistiramo na dijalogu, koliko god da su teška pitanja koja se nalaze na briselskom stolu, predočio je on.

Budite uvereni u to da ćemo učiniti sve što je do nas da sačuvamo mir i stabilnost, poručio je Petković i upozorio na to da Kurti ne poštuje institucije i ide u otvorenu institucionalnu borbu i svakodnevno nasilje prema Srbima.

izvor> Vlada

foto> Vlada

Autor: rts.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB