Koliko košta porođaj u Srbiji – dečak košta 800€, a devojčica 500€?

Opšte je poznato da mladi bračni parovi ne dobijaju besplatnu uslugu porođaja u srpskim porodilištima. Prestravljeni od mogućih komplikacija i akušerskog nasilja, nemali broj njih se odlučuje da časti bolničko osoblje, ili da unapred sa doktorom dogovori porođaj, pise Nova.

Ogorčene mame koje su svoja iskustva delile javno govore kako im u beogradskim porodilištima traže oko 150 evra za babicu i epidural. Pričaju i kako, recimo, u Somboru carski rez na zahtev košta 500 evra, a prirodni porođaj 150 evra.

Ima i onih koje kažu kako su doktora pre porođaja častile, mada nije tražio, ali im je rečeno – da ga treba častiti. U svemu tome izdvajaju se navodi da u unutrašnjosti ima doktora sa utvrđenom tarifom, a koja, da sve bude gore, nije ista za dečake i devojčice – za žensko dete cena je 500 evra, a za muško skoro 800.

Osim ovih priča o kojima se decenijama zna, ali uglavnom ćuti, ima i porodilja koje su u državnim porodilištima prošle dobro bez dodatno plaćenog dinara. Ima i onih koje su svojevoljno častile lekara, recimo, posle carskog reza, jer – „red je da se časti“.

Tekst citajte na: Nova

foto> unsplash.com