Ministarstvo kulture: Najoštrija osuda vandalskog napada na posed Crkve Svetog Spasa

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije najoštrije je osudilo vandalski napad i demoliranje kapije na ulazu u posed Crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu, ocenivši da je to još jedan u nizu ekstremističkih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na Kosmetu.

Ovaj nasilni čin jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju.

To je posebno vidljivo upravo na primeru ove svetinje, budući da ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja nije prvi put na meti nasilnika – ta crkva je paljena i teško oštećena tokom martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine, a i nakon toga je u više navrata sknavljena kada je otkinut krst i ukradena kapija.

Decenija skrnavljenja, rušenja, kamenovanja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva stvarne namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbedna i sigurna.

Ovakvo kontinuirano stanje teške ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji više puta je s razlogom prepoznato i potvrđeno u analizama i izveštajima međunarodnih organizacija, kao što su Unesko i OEBS.

Imajući sve ovo u vidu, u danima kada je prisutna eskalacija napada na srpske crkve, manastire i spomenike kulture, lažna i neutemeljena kampanja Prištine kojom iz dana u dan poseže za kulturnim artefaktima dobija dodatno karakter teatra apsurda.

Jasno je koliko su licemerne i pretenzija Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost, i kulturni identitet tzv. Kosova.

Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora, navodi se u saopštenju.

izvor> Vlada

foto> Vlada