Crkva Svetog Spasa u Prizrenu na meti vandala

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da antisrpska i anticivilizacijska histerija na Kosovu i Metohiji ne jenjava uprkos upornim apelima zvaničnog Beograda na smirivanje tenzija i zaustavljanje napada na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve.

Najnoviji u nizu incidenata otkrila je grupa hodočasnika koja je otišla u obilazak Crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu, gde je zatekla razvaljenu gvozdenu kapiju na ulasku u crkveni posed.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva brzu reakciju policije, kojoj je prijavljen slučaj i najoštrije sankcije za izvršioce ovog zlodela.

Ova crkva je više puta bila na meti vandala, ranije je otkinut krst, a pre toga su i ukradena vrata sa kapije.

Inače, ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja su albanski ekstremisti zapalili i teško oštetili tokom martovskih nemira 2004. godine.

Ovo je, od početka godine, 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve, što nedvosmisleno pokazuje stepen verske i nacionalne netolerancije Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pritisci na srpski narod i ugroženost verskih objekata rastu iz dana u dan, a albanski političari dodatno pojačavaju međuetnički raskol pokušajima da optuže Beograd za svu svoju nesposobnost da na prostoru Kosova i Metohije obezbede miran suživot za ljude svih nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

izvor> Vlada

foto> Vlada