Osvajanje proizvodnje „pegaza“ novi korak u tehnološkom napretku za našu vojsku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, na poligonu „Pasuljanske livade“, ispitivanju naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja i upotrebe daljinski pilotirane letelice „pegaz“ i prenosnih izviđačkih sredstava.

Stefanović je ocenio da je gađanje ciljeva, uz koordinaciju između bespilotnih letelica i dronova i artiljerije bilo uspešno, ali je i pokazalo da smo zajedno sa partnerima osvojili proizvodnju „pegaza“.

Postigli smo značajan tehnološki napredak i na korak smo od toga da možemo da se pohvalimo da smo u ovom segmentu u rangu najrazvijenih vojski sveta, poručio je Stefanović.

On je objasnio da je ovio bila prilika da vidimo kako se uz pomoć bespilotnih letelica navodi artiljerijska vatra, kako se vrši korektura i koliko smo napredovali u tehnološkom smislu da sada ciljeve koje gađamo na mnogo većim daljinama, na 40 kilometara, možemo uspešno da osmotrimo bespilotnim letelicama, da zadamo koordinate, a da onda artiljerci bez bilo kakve druge pomoći uspešno i tačno pogode te ciljeve.

Prvi put smo mogli da vidimo i gađanje bespilotne letelice „pegaz“, koja je pokazala da smo osvojili njenu proizvodnju i nadam se da ćemo tokom ove godine ući u serijsku prizvodnju koja će značajno pojačati naše odbrambene kapacitete, rekao je potpredsednik Vlade..

Na poligonu su danas vršena ispitivanja bojevog gađanja bespilotnom letelicom „pegaz“ naoružanom laserski vođenim projektilima, gađanje tenkom M-84 AS2 pokretne mete na velikim daljinama, ispitivanje novog sistema za upravljanje vatrom integrisanog na PASARS-u za gađanje ciljeva na zemlji, novog borbenog oklopnog vozila „Lazar“ 3M/30, kao i ispitivanje dejstva snajperskih parova korišćenjem novorazvijene dalekometne puške 12.7 mm i snajperske puške kalibra 338 „lapua magnum“ na velikim daljinama, uz pomoć dodatne opreme za proračun parametara za precizno podešavanje nišanske tačke.

Autor: mod.gov.rs

foto> mod.gov.rs