петак
септембар, 29

Osvajanje proizvodnje „pegaza“ novi korak u tehnološkom napretku za našu vojsku

Predstavljena u:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, na poligonu „Pasuljanske livade“, ispitivanju naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja i upotrebe daljinski pilotirane letelice „pegaz“ i prenosnih izviđačkih sredstava.

Stefanović je ocenio da je gađanje ciljeva, uz koordinaciju između bespilotnih letelica i dronova i artiljerije bilo uspešno, ali je i pokazalo da smo zajedno sa partnerima osvojili proizvodnju „pegaza“.

Postigli smo značajan tehnološki napredak i na korak smo od toga da možemo da se pohvalimo da smo u ovom segmentu u rangu najrazvijenih vojski sveta, poručio je Stefanović.

On je objasnio da je ovio bila prilika da vidimo kako se uz pomoć bespilotnih letelica navodi artiljerijska vatra, kako se vrši korektura i koliko smo napredovali u tehnološkom smislu da sada ciljeve koje gađamo na mnogo većim daljinama, na 40 kilometara, možemo uspešno da osmotrimo bespilotnim letelicama, da zadamo koordinate, a da onda artiljerci bez bilo kakve druge pomoći uspešno i tačno pogode te ciljeve.

Prvi put smo mogli da vidimo i gađanje bespilotne letelice „pegaz“, koja je pokazala da smo osvojili njenu proizvodnju i nadam se da ćemo tokom ove godine ući u serijsku prizvodnju koja će značajno pojačati naše odbrambene kapacitete, rekao je potpredsednik Vlade..

Na poligonu su danas vršena ispitivanja bojevog gađanja bespilotnom letelicom „pegaz“ naoružanom laserski vođenim projektilima, gađanje tenkom M-84 AS2 pokretne mete na velikim daljinama, ispitivanje novog sistema za upravljanje vatrom integrisanog na PASARS-u za gađanje ciljeva na zemlji, novog borbenog oklopnog vozila „Lazar“ 3M/30, kao i ispitivanje dejstva snajperskih parova korišćenjem novorazvijene dalekometne puške 12.7 mm i snajperske puške kalibra 338 „lapua magnum“ na velikim daljinama, uz pomoć dodatne opreme za proračun parametara za precizno podešavanje nišanske tačke.

Autor: mod.gov.rs

foto> mod.gov.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB