Izjava načelnika UKP i nekadašnjeg šefa Radne grupe za ispitivanje 24 sporne privatizacije Bogdana Pušića

„Radna grupa za ispitivanje 24 sporne privatizacije, kao i svi pripadnici Uprave kriminalističke policije, koji su nastavili rad na ovim i svim drugim spornim privatizacijama, ostvarili su rezultate na koje sam ponosan. Rezultat našeg rada je 150 uhapšenih zbog izvršenih 114 krivičnih dela i krivične prijave protiv ukupno 197 lica.

Izjava bivšeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Siniše Jankovića, o navodnoj zloupotrebi Radne grupe i njenom selektivnom radu, je neistinita i cilj joj je, očigledno, da omalovaži rezultate koje je ova grupa ostvarila i uruši ugled Ministarstva unutrašnjih poslova i njenih pripadnika.

Radnom grupom sam rukovodio od njenog osnivanja 2012. godine i osim predmeta vezanih za 24 sporne privatizacije, bavili smo se i drugim spornim slučajevima. Rezultat je istraga 61 sporne privatizacije, a podaci vezani za ove predmete dostavljeni su tužilaštvima na dalje postupanje.

Radna grupa je tada, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova danas, u svom radu, imala punu podršku tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića.

Zahvalan sam predsedniku Vučiću što je i tada, kao i danas, razumeo značaj našeg rada i davao punu podršku našoj borbi protiv kriminala i korupcije. Bez čvrste i jasne podrške borba protiv kriminala je osuđena na propast. Srbija se u poslednjih godinu i po dana odlučno obračunava sa korupcijom, ali i sa organizovanim kriminalnim grupama i ostvaruje odlične rezultate. Sve to ne bi bilo moguće da nemamo snažnu podršku državnog vrha na čelu sa predsednikom Vučićem.

Da paušalne izjave Jankovića ne bi zbunjivale javnost, naglašavam da bilo koja radna grupa nije sistematizovana organizaciona jedinica u okviru MUP-a i da se formiraju sa jasnom svrhom i ograničenim trajanjem, što je u ovom slučaju bilo ispitivanje 24 sporne privatizacije. Paralelno sa tim istragama inspektori UKP-a bavili su se i drugim spornim slučajevima.

Rasformiranje Radne grupe ne znači da se sa istragama stalo, a većina policajaca koji su radili na predmetima i danas obavljaju odgovorne poslove u više organizacionih jedinica Uprave kriminalističke policije. Predmeti, kako to Janković pokušava da insinuira, nisu stavljeni u fioku, već je rad na njima nastavljen, odnosno predmeti su prezaduženi u okviru nadležnih organizacionih jedinica UKP-a i odeljenja kriminalističke policije u nadležnim policijskim upravama.

Da ponovim, rezultat je 61 istraga, u okviru kojih su i „24 sporne privatizacije“, uhapšeno je 150 osoba zbog izvršenih 114 krivičnih dela, dok su krivične prijave u redovnom postupku podnete protiv još 47 lica.

Ukupna šteta načinjena ovim krivičnim delima je više od 98 milijardi dinara, u to vreme više od 940 miliona evra. Ukupna imovinska korist koja je ostvarena ovim krivičnim delima je bila više od 75 milijardi dinara, tadašnjih 708 miliona evra.

Ne ulazim u motive i razloge današnjeg istupanja Jankovića i njegovu potrebu da blati svoj nekadašnji rad, rad njegovih dojučerašnjih kolega, da obmanjuje javnost, ali ne mogu da ostanem nem i ne odgovorim na neistine i laži.

izvor> MUP

foto> MUP