четвртак
септембар, 28

Zaštita centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“

Predstavljena u:

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić prisustvovala je danas ceremoniji kojom je obeležen početak radova na izvođenju mera zaštite na objektu centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

Na ovom mestu je tokom Drugog svetskog rata, u dva nacistička logora, stradalo više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma.

Prisutnima se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je rekonstrukcija centralne kule simbol rešenosti da se rekonstruiše sopstveno kolektivno sećanje.

Predsednik Srbije je naveo da je ovo tek prva od nekoliko izvornih logorskih zgrada u kojima će biti uspostavljena dva muzeja memorijalnog centra, posvećena dvema fazama logora, a u kojima će se odvijati aktivnosti memorijalnog centra poput memorijalizacije logora i komemoracija njegovim žrtvama.

Vučić je ukazao da su na ovom mestu ljudi zverski prebijani, vešani i streljani i umirali od gladi i bolesti i da je ovaj centar posvećen upravo svima njima, bez obzira na njihovu nacionalnost, veru, rod ili ideološka opredeljenja.

Memorijalni centar „Staro sajmište“ zajednički je projekat Ministarstva za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije i Grada Beograda, a osnovan je kao ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB