петак
септембар, 29

Pranje novca, poreska utaja i nedozvoljeno skladištenje robe

Predstavljena u:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, UKP u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsili su tri osobe, a protiv jedne podneli krivičnu prijavu, zbog više krivičnih dela – pranje novca, poreska utaja i nedozvoljeno skladištenje robe.

Uhapšeni su M. Z. (1980) zaposlen u PD „GE-TE Sped“ Subotica, kao i D. R. (1989) i S. R. (1981) odgovorna lica PD „Ralić Auto“ Veternik. Krivičnom prijavom je obuhvaćen i četrdesetosmogodišnji muškarac, odgovorno lice PD „Kraljica Tise“ Beograd i „Di CAMERA UNO“ Beograd, i stvarni vlasnik više privrednih društava u Srbiji, kao i nekoliko registrovanih u Slovačkoj.

Sumnja se da je četrdesetosmogodišnji muškarac uz pomoć M. Z. od 2019. do 2021. godine, u nameri da izbegne plaćanje poreza i drugih dažbina u ukupnom iznosu od oko 319.000.000 dinara uvezao 10.684 polovnih automobila sa područja EU u vrednosti od 2.374.148.624 dinara za koja nije izvršio obračun, prijavu i plaćanje poreskih i drugih dažbina.

Takođe, za deo gotovog novca, 1.067.202.982 dinara, koje je iskoristio za lične potrebe a koji potiče od neuplaćenog pazara od prodaje uvezenih vozila i evidentiranih preko fiskalne kase nije izvršio obračun i plaćanje poreza na prihode od kapitala. Četrdesetosmogodišnji osumnjičeni muškarac je novac koristio za izgradnju dva stambeno – poslovna objekta u Subotici, i na taj način je izvršio konverziju stečene imovine koja potiče iz kriminalne aktivnosti, iz novčanog u materijalni oblik.

Osumnjičeni D. R. i S. R. su od 2019. do 2021. godine u poslovnim knjigama svog privrednog društva evidentirali nabavku polovnih vozila od privrednih društva pod kontrolom četrdesetosmogodišnjeg muškarca u iznosu od 282.870.887 dinara znajući da, u trenutku prijema, predmetna vozila potiču od kriminalne aktivnosti četrdesetosmogodišnjeg muškarca koji prikriva stvarno vlasništvo nad privrednim društvima. Oni su, kako se sumnja, izvršili dalji promet tih vozila po cenama znatno višim od onih iskazanih u poslovnih knjigama „Ralić auto“, a u nameri da prikriju podatke o realno ostvarenim prihodima i da delimično izbegnu plaćanje PDV-a i poreza na dobit u ukupnom iznosu od 22.786.275 dinara.

Neprijavljenu razliku u ceni od 157.000 evra kako se sumnja, D. R. i S. R. su zadržali za sebe. Sumnja se i da su u poslovnim prostorijama svog privrednog društva, skladištili auto – gume tržišne vrednosti 4.335.000 dinara, za koje nisu posedovali dokumentaciju o poreklu robe i plaćenom porezu i koje su nabavili van legalnih tržišnih tokova. Na taj način su izvršili krivično delo nedozvoljeno skladištenje robe.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

izvor> MUP

foto> MUP

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB