Taip Erdogan optužio Grčku za kršenje Lozanskog sporazuma

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da se u posljednje vrijeme može vidjeti da Grčka namjerno ugrožava odredbe i uslove Lozanskog mirovnog ugovora, posebno prava turske manjine, prenosi Anadolu Agenci (AA).

Erdogan je uputio poruku povodom 99. godišnjice potpisivanja Lozanskog mirovnog ugovora, navodeći da je to jedan od osnivačkih dokumenata Republike Turske.

Mirovnim ugovorom iz Lozane povučene su nam kopnene granice, ukinute kapitulacije, obezbeđena prava turske manjine koja je ostala u Grčkoj i potvrđen demilitarizovani status grčkih ostrva duž naše obale“, podsetio je Erdogan.

On je istakao da je Turska pažljivo pratila primenu Lozanskog mirovnog sporazuma u ​​99 godina od njegovog potpisivanja i dodao:

„Međutim, u poslednje vreme videli smo da su uslovi zapisani u Ugovoru, posebno prava turske manjine, ignorisani ili namerno ugroženi od strane Grčke. Naša zemlja ne može da prihvati ovu situaciju, koja je nespojiva sa dobrosusedskim odnosima i princip lojalnosti ugovoru. Naša zemlja je odlučna da uloži sve napore da uspostavi trajni mir i prosperitet u svom regionu i zaštiti prava naše voljene nacije.“

Erdogan je dodao da „Turska, kako se približava 2023. godini, 100-godišnjici Ugovora iz Lozane i uspostavljanja Republike Turske, jača svoju aktivnu poziciju u regionalnim i globalnim pitanjima“.

„Na 99. godišnjicu Mirovnog sporazuma u ​​Lozani, sa milošću se sećam osnivača naše Republike Gazija Mustafe Kemala, njegovih saboraca i naših mučenika, izražavamo poštovanje i zahvalnost našim veteranima“, zaključio je Erdogan.

News1.rs / A.A.

Foto: A.A.