четвртак
септембар, 28

Euronews Srbija u školama gde uče deca izbegla u Poljsku

Od tri miliona izbeglih Ukrajinaca u Poljsku, čak milion su deca. Petina njih već je upisana u poljske škole, a u toku su ozbiljne pripreme za sledeću školsku godinu. U okviru projekta Puls Evope, medijska putovanja u Evropskoj uniji, ekipa Euronews Srbija posetila je srednju ekonomsku školu u Lublinu.

Jedna od učenica ove škola je Ilona Stukalo iz Kijeva. Ona sa još pedesetak drugara iz različitih delova Ukrajine već mesec i po dana uči poljski jezik u posebnim odeljenjima srednje ekonomske škole u Lublinu. Kaže da joj nije teško, jer je ukrajinski dosta sličan poljskom. 

„Ovde sam sa bratom i mamom. Bila je teško doneti odluku o napuštanju sopstvene zemlje, ali smo bili svesni da ako želimo da budemo bezbedni moramo to da uradimo, nedelju dana pošto smo došli ovde raspitali smo se kako mogu da nastavim svoje obrazovanje, bilo mi je veoma drago da je škola organizovala posebnu vrstu nastave za nas“, kaže Stukalo.

Od izbijnaja rata u Ukrajini, u pokrajini Lubelski upisano je 8.000 uklrajinskih đaka, dok nastavu u Lubliu pohađa nešto više od dve hiljade. Među njima i Olena, Tanja i Miša.

„Imam drugare, ali uglavnom se družimo mi iz Ukrajine. Došla sma ovde sa mamom, bakom i malim bratom. U Harkovu je trenutno teška situacija, i ne znam kad ćemo moći da se vratimo“, kaže Olena iz Harkova.

Njena drugarica Tanja koja je prebelga iz Kovila, na zapadu Ukrajine, kaže da joj nije teško da uči Poljski jezik.

„Trenutno pohađam časove opšteg obrazovanja, ali bih volela da se fokusiram na matematiku. Poljski je sličan ukrajinskom, pa nije toliko teško pratiti. Porodica mi je u Ukrajini, a ja sam ovde u učeničkom domu u Lublinu“, kaže ona.

Izvor Euronews.rs

Foto: Unsplash.com

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB