Foto: Nikola Johnny Mirkovic 

Kada i za koliko će poskupeti struja ?!

Svi se slažu u jednom – cena struje mora da poskupi, međutim još se ne zna kada i za koliko. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se nastojati da povećanje za stanovništvo ne bude veće od 10 odsto, dok je stav Fiskalnog saveta da cena struje treba da poraste 15 do 20 odsto, jer to može obezbediti finansijsku stabilizaciju i oporavak EPS-a – analizira televizija Euronews Srbija.

Izvesno je da će skok cene struje zavrteti novi talas poskupljenja roba i usluga, te je jasno zašto se sa ne žuri sa tom merom. Sa druge strane svako odlaganje predstavlja čist gubitak za EPS. 

Da je poskupljenje neophodno pre početka grejne sezone potvrdio je izveštaj Fiskalnog saveta. U njemu se navodi da je u kratkom roku neophodna finansijska stabilizacija EPS-a kako bi se sprečilo da to preduzeće u sledećoj grejnoj sezoni ponovo napravi gubitke reda veličine 400 do 450 miliona evra.

„Pod uslovom da se najveći rashodi preduzeća striktno drže pod kontrolom, naše analize pokazuju da je u EPS-u potrebno povećanje struje za 15 do 20 odsto. To bi povećalo prihode preduzeća blizu 350 do 400 miliona evra, što bi uz ostale kratkoročne mere bilo dovoljno da EPS pregura grejnu sezonu bez gomilanja novih gubitaka i zaduživanja“, navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta.

Napominju da je predloženo poskupljenje „bolna mera“, ali ukoliko se bude odlagalo šteta po EPS, privredu i građane biće još veća.

„Bez toga nastavilo bi se finansijsko propadanje preduzeća, uz neodrživ rast dugova EPS-a koje bi u narednim godinama skoro izvesno otplaćivali s kamatom svi poreski obveznici“, navodi se u izveštaju.

Zamrznute cene

I dok su gotovo sve države u Evropi povećale cenu struje za komercijalne kupce u Srbiji do kraja avgusta privreda može da računa na cenu struje od 75 evra po megavat satu. Šta će biti od 1. septembra znaće se verovatno početkom avgusta. Ukoliko država odobri poskupljenje struje, EPS podnosi zahtev Agenciji za energetiku i mora proći mesec dana dok ta kompanija dobije pravo da poveća cene. To bi značilo da ukoliko EPS pošalje zahtev 1. avgusta više cene bi se mogle očekivati već od 1. septembra.

Različita je cena struje za građane i za privredu. Za građane je 29,2 evra po megavat satu, dok je cenu za privredu regulisalo tržište sve do izbijanja krize. Tada je doneta odluka da se zamrzne cena na 74 evra po mefavat satu. 

Bez obzira na procene Fiskalnog saveta koliko je potrebno da poskupi struja da bi se EPS konsolidovao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.

„Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo“, rekao je Vučić. Istakao je da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović bila je obazriva u izjavama koliko struja treba da poskupi. Da je bliža stavu Fiskalnog saveta potvrdila je u svojoj izjavi od 18. jula. Naime, ona je rekla da struja mora poskupeti, da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta.

„Nema razgovora i dogovora o visini poskupljenja, ali Ministarstvo smatra da je to neophodno. Spremili smo uredbu za energetski ugrožene kupce, da obezbedimo ona domaćinstva koja ne mogu da plate električnu energiju. Koliko god mi želeli da ne utičemo na inflaciju održavanjem cena električne energije, mi time direktno urušavao EPS“, kazala je ministarka.

News1.rs / Euronews.rs

Foto: Nikola Johnny Mirkovic