Cene u Srbiji trostruko nadmašile nemačke

Konstantna poskupljenja u Srbiji dovela su do apsurda da je danas jeftinije pazariti u nemačkim nego u ovdašnjim trgovinama, pise  Nova.rs.

Čitaoci nova.rs poslali su sliku portalu na kome se jasno vidi da je samo dezodorans čak tri puta skuplji nego u najbogatijoj zemlji Starog kontinenta. Onoj koja se s pravom može nazvati ekonomskim tigrom Evrope za razliku od Srbije u kojoj pola miliona ljudi radi za minimalac.

Pa ipak, oni će muški dezodorans platiti bezmalo 600 dinara dok će njihove kolege čija je plata veća od 1.500 evra za isti taj dezodorans odvojiti 1,95 evra, odnosno (oko 230 dinara).

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Srbija takođe ima najviše cene elektronskih uređaja u regionu i EU, za 19 odsto više od evropskog proseka, a u Evropi su ti proizvodi skuplji jedino na Islandu i u Norveškoj. Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i više nego duplo niže od proseka EU.

Cene alkohola i duvana u Srbiji su na 68,5 odsto evropskog proseka, a cene odeće i obuće su nešto niže od proseka EU (oko 93 odsto).

IzvorNova.rs