Pozivi za zabranu simbola ruske invazije – slovo „Z“ po fasadama i majicama u Srbiji

Kada je pre pet meseci počeo rat u Ukrajini, jedno od prvih obeležja ruske agresije prepoznatljivo širom sveta postalo je slovo „Z“. Iako o tačnom značenju ovog simbola i dalje postoji više teorija, upotreba slova koje se prvobitno nalazilo samo na ruskim tenkovima, postala je u nekim zemljama čak sankcionisana. Ovaj simbol sve češće „niče“ na fasadama u Srbiji, a u centru prestonice neretko se prodaju majice baš sa istaknutim ovim slovom, pise euronews.rs.

Iako je slovo „Z“ u Srbiju stiglo maltene odmah po početku sukoba u Ukrajini, njegova upotreba bila je prvo ograničena na nekoliko skupova podrške Rusiji organizovanih tokom marta i aprila. Nedeljama kasnije, „Z“ je našlo svoje mesto na brojnim objektima, na majicama koje se prodaju na poznatim beogradskim lokacijama, automobilima, a umalo je dočekalo i brojne posetioce jednog od najpoznatijih evropskih festivala Exit na ulicama Novog Sada.

Srbija je, podsetimo, jedna od retkih zemalja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije i baš zbog toga je u prethodnih nekoliko meseci postala predmet čestih poziva iz Evropske unije da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom. Međutim, Srbija jeste glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, pa neki u tome vide i razlog zbog kog bi vlast ove zemlje i trebalo da zabrani isticanje ovakvog simbola.

Tekst citajte na> euronews.rs

foto> euronews.rs