Foto: Cassie Gallegos

Ovo je prestonica bluda na Jadranu, ostrvce na kom flaša votke košta 15 hiljada €

Nedaleko od Hvara nalazi se oostrvce Marinkovac. Prava je to mediteranska idila. Nenaseljeno ostrvo danju privlači brojne izletnike, a privukao je i novinare portala Jutarnji.hr, koji su u velikoj reportaži otkrili pravi rusvaj koji počinje nakon ponoći.

Na svakih nekoliko minuta taksi brodovi, natrpani poput autobusa, dovoze mlade, glasne, vesele i zabavne ljude na obalu. Kako bi koji pristajao, odmah bi otišao prazan, ne bi li se svega nekoliko minuta kasnije vratio još puniji, piše hrvatski Jutarnji list.

Poznavaoci klupske scene već će iz ovih prvih rečenica prepoznati o čemu se radi – o jednom od petnaestak najpoznatijih klubova na svetu (ako ne i deset, kažu upućeni) koji godinama okuplja klabere iz celog sveta. Carpe Diem. Tačnije, Carpe Diem Beach, gde se zabava nastavlja do zore kada glavni klub, Carpe Diem smešten u Hvaru, nakon dva sata zatvori svoja vrata.

Prizor je dostojan najizvikanijih svetskih klubova. Svetlosni efekti obasjavaju nestvarno lepo ostrvce, a stotine mladih tela stiskaju se na plesnom podijumu. Znojavi su, izvijaju se u ritmu elektronske muzike, nasmejani su i rasplesani.

Čašu u ruci ima retko ko, cilj dolaska u Carpe Diem nije opijanje. Sve što žele je dobro se isplesati. Treptavo svetlo, ludi reflektori, dim koji ide s pozornice i tela koja se ljuljaju i njišu. Napred, nazad, gore, dole, ruke u vazduhu, ekstatični osmesi, a niko nikoga ni ne zakači slučajno laktom, niti nagazi dok u ritmičnom napadu pleše kako DJ „svira“.

Šou dodatno raspiruju dve oskudno obučene plesačice koje dominiraju pozornicom. Da niko ne bude zakinut, tu je i mladić golog torza čiji plesni pokreti dame bacaju u trans, a na momente pozornica „eksplodira“ od snažnog vatrometa.

– Što je najbolje, ovde niko ne brine o tome što će drugi misliti o njemu. Niko te ne gleda kako plešeš, svima je cilj samo dobro se zabaviti i opustiti – govori za Jutarnji mladić iz Zagreba koji je ovde gotovo svake godine.

Za razliku od podijuma na kojem minglanje ne staje, u VIP sektoru je mirnije. Klaberi koji su platili malo više ovde dolaze odmoriti ruke i noge, popiti piće… Svakih nekoliko trenutaka užurbani konobari iznose boce žestine ukrašene prskalicama koje teatralno iznose na sto.

U ponudi je i votka od čak 110.000 kuna (15.000 evra) za flašu, ali se ona retko prodaje. Zato vrlo dobro idu boce od po nekoliko hiljada kuna, a najveći su hit votka i džin, praćeni energetskim pićima ili tonikom. Dolazak flaše na sto razdragani klaberi snimaju telefonima, pored njih se fotografišu i slike objavljuju na društvenim mrežama poput Instagrama.

Iako je muzika glasna, nije zaglušujuća, što je neobično za ovakve klubove. Ispred pozornice sve je vrlo veselo i bučno, ali dovoljno je malo se odmaknuti kako bi se bez problema moglo razgovarati.

Izvorni Carpe Diem nastao je na Hvaru pre više od 25 godina. Tada je bio jedan od retkih klubova ove vrste. Mladi iz celog sveta za Hvar i Hrvatsku su saznali preko Carpe Diema, mesta gde je svakog leto zagarantovan jedan od najboljih provoda na Jadranu.

No, Carpe Diem Beach logičan je nastavak tog uspešnog projekta jer se tamo zabava nastavlja i kada Hvar utone u san i klubovi se zatvore. Tada mladi gosti dolaze na Marinkovac i nastavljaju plesati do jutra. Na ostrvcetu su, nikome ne smetaju, zabava nema ograničenja osim – bez incidenata.

O tome brine obezbeđenje koje pomno nadgleda podijum, kao i obližnje ležaljke, kako bi se svako osećao sigurno. No, za tim kao da nema ni potrebe jer mladi iz celog sveta samo uživaju u muzici.

Gosti iz celog sveta

Kapacitet ovog kluba je 1500 posetilaca. Zvuči puno, ali gotovo svake noći tokom letnjih meseci Carpe Diem Beach je popunjen. Ulaznicu treba platiti 40 evra, u šta je uključena povratna karta za taksi brod od Hvara i nazad. U najluđim noćima u njemu bude više ljudi, što gostiju, što osoblja, nego što čitavo Lastovo ili Mljet imaju stanovnika.

– J…no mi se sviđa! Ovo je prekul mesto! Doživljaj je daleko drugačiji nego u Londonu, odakle dolazim. Mislim, ima i tamo jako dobrih klubova, ali u Hrvatskoj se osećam mnogo sigurnije nego u Velikoj Britaniji. Hvar je divan, a ovo je mesto koje nikad neću zaboraviti – govori Boo dok se izvija u ritmu pesme.

Aleks iz Engleske ima 32 godine i u Hrvatsku je stigao na sedam dana.

– Ma da, dobro, neki se žale da su cene malo visoke, ali stvarno nisu astronomske. Uostalom, ovo je prestižan klub i naravno da će sve tu biti malo skuplje. Ali, zabava je fenomenalna. Devojke su prekrasne, svi su vrlo opušteni i veseli, a muzika je fantastična. Retke su destinacije na svetu koje mogu ovako nešto ponuditi. Partijaš s pogledom na mesečinu i more, piješ fina pića, plešeš do zore… Nema toga svuda – zaneseno govori Aleks za Jutarnji.

Sofi je iz Danske. Za sebe kaže kako nije tipičan parti turista. Ispija piće i njiše se u ritmu dok nam govori kako je za Hrvatsku saznala ove godine od prijatelja. Odvažila se na putovanje, te je obišla sve najvažnije destinacije, od Dubrovnika, Krka, Makarske, Trogira, sve do Brača i na kraju Hvara.

– Rekli su mi da ne možeš otići na Hvar i ne posetiti Carpe Diem. Atmosfera je apsolutno sjajna i sigurna sam da ću opet doći – govori pa otpleše u noć.

Vojska radnika

Mračna, mistična i intimna noćna atmosfera Carpe Diema u potpunoj je suprotnosti s onim što nudi dnevna varijanta. Kad se u prepodnevnim satima zateknete na ostrvu, ništa osim centralne pozornice ne da naslutiti da je par sati ranije tu bila horda klabera sa svih strana sveta. „Vojska“ radnika ovog elitnog kluba od jutra je na nogama, čiste sve što je ostalo za gostima. Porodična atmosfera, ležaljke, baldahine, ali i vrhunska gastro ponuda skida s Carpe Diema etiketu noćnog kluba jer Carpe je „full pack“.

Noćni klubovi na Jadranu neko su vreme bili na lošem glasu. Lokalno stanovništvo znalo im je zamerati buku, bilo je tuča, policijskih racija, droge…

No, vremena se menjaju. Parti turizam sve više uzima maha, dovoljno je videti kako je transformisao Split, a hvarski model, jedan od prvih u Hrvatskoj, dokaz je kako se može raditi bez svih tih problema. Pada noć, jedrimo dalje, a vodeni taksisti pripremaju se za još jednu besanu noć“, prenosi jutarnji.hr.

News1.rs / Jutarnji.hr / Luftaka.rs

Foto: Cassie Gallegos