уторак
октобар, 3

Gradonačelnik Šapić: Plan stabilizacije grada Beograda kao odgovor na novonastalu energetsku i ekonomsku situaciju

Predstavljena u:

Grad Beograd će do kraja avgusta uraditi pregled stanja i izađi sa Planom stabilizacije grada Beograda, kako bi Beograđani spremno dočekali predstojeću zimu, najavio je danas gradonačelnik Aleksandar Šapić gostujući na TV Hepi.

On je istakao da će se najavljeni Plan stabilizacije naći pred odbornicima Skupštine grada krajem avgusta ili početkom septembra, sa ciljem da se glavni grad Srbije prilagodi novonastaloj energetskoj i ekonomskoj krizi u svetu. 

– Obilazimo gradske i prigradske opštine, gradska javna preduzeća i sekretarijate, kako bismo se prilagodili novonastalim okolnostima na koje niko nije mogao da računa, pogotovo kada je rađen budžet na kraju prošle godine. Svet se promenio otkada je počeo sukob u Ukrajini, dok sada sve državne institucije, uključujući i Grad Beograd, gledaju kako da se adapritaraju na novonastalu situaciju, a sve u cilju da građani osete što manje posledice energetske i ekonomske krize u svetu – kazao je gradonačelnik.  

Najvažnije je, prema njegovim rečima, da Grad Beograd dočeka spremno predstojeću jesen i zimu. 

– Gledaćemo da u narednom periodu prilagodimo naše prioritete, a da pritom ne odustanemo od kapitalnih projekata za razvoj srpske prestonice. Pratićemo stanje u Evropi i svetu, te u skladu s tim pokušati da prilagodimo čitav gradski sistem i stavimo ga u službu građana. A to je da nam tokom zime domovi, škole i vrtići budu topli, da nam gradska preduzeća funkcionišu i komunalni red bude na zavidnom nivou – naveo je prvi čovek prestonice.

On je istakao da novo rukovodstvo Grada mora da se bavi temama kojima se prethodne vlasti nisu morale baviti više od dve decenije, odnosno od sankcija devedesetih godina prošlog veka. 

– Sada razmišljamo da li ćemo da imamo dovoljno gasa, nafte i drugih energenata. To je pitanje koje se rešava na nacionalnom nivou i siguran sam da će predsednik Vučić, kao reprezent te politike, uspeti da ih prevaziđe, a mi koji vodimo velike lokalne sisteme, odnosno gradove Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, da spremno dočekamo period pred nama – rekao je gradonačelnik.

Kada je reč o najavaljenim ekstremno visokim temperaturama vazduha, Šapić je istakao da je Grad uradio sve što je u njegovoj nadležnosti. 

– Postavili smo cisterne na svim ključnim mestima u gradu. Takođe, pojačali smo snabdevanje vodom gde je to moguće, te apelujemo na građane da budu umereni u korišćenju klima-uređaja i u potrošnji vode, u meri koliko je to moguće – naveo je Šapić.  

On je naglasio da će se sa svim dobrim projektima nastaviti i ubrzati njihova realizacija, ali da će se izvući pouke iz svega onoga što nije bilo dobro, te podsetio da je odlučio da se uhvati u koštac sa ključnim problemima u gradu, kao što je javni prevoz – decenijski problem koji niko nije želeo da rešava.

izvor> beograd.rs

foto> beograd.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB