legalno iskopavanje i šverc, arheolozi upozoravaju – neprocenjive vinčanske figure završavaju na aukcijama po svetu

Za nekoliko hiljada evra, mogli ste početkom jula da postanete ponosni vlasnik figure koja datira još iz neolita, a geografski vodi poreklo sa vinčanskog lokaliteta Pločnik, u blizini Prokuplja. Ako je verovati aukcijskog kući Sotbi, predmet je 50-ih 60-ih godina prošlog veka došao u privatne ruke, a naredni vlasnik je figuru otkupio početkom 90-ih. Ipak, ostaje nejasno, kako figura nastala nekoliko hiljada godina pre nove ere, sa arheološkog nalazišta dospe do aukcionara, pise euronews.rs.

Miroslav Kočić iz Arheološkog instituta SANU kaže da sve renomirane aukcijske kuće tvrde da proveravaju poreklo svih artefakata i šaljivo dodaje: „Ukoliko zaista verujete u to, imam sjajnu ekonomsku ponudu – da vam prodam Aljasku koju mi je ostavio u amanet moj pradeda nigerijski princ“.

„Realnost je da 99,99 odsto artefakata, sa ovih prostora, ne samo iz Srbije nego iz celog regiona, završavaju na Zapadu u aukcijskim kućama kao rezultat ilegalnog uništavanja i iskopavanja arheoloških lokaliteta i šverca artefakata kulturnog nasleđa iz Republike Srbije“, priča Kočić koji radi na vinčanskom lokalitetu Belo brdo.

Iz Srpskog arheološkog društva potvrđuju da je put da nešto izađe iz Srbije, zapravo niz krivičnih dela.

„Mora da se iskopa lokalitet, znači da se učini krivično delo neovašćenih arheoloških iskopavanja. Da se ošteti, što je opet još jedno krivično delo, zatim se ljudi bave utajom, pošto to kriju, da bi na kraju neovlašćeno prodavali unutar Srbije ili ilegalno izvezli iz zemlje i onda ulazimo u jedan drugi lanac“, navodi Adam Crnobrnja iz Srpskog arheološkog društva. 

A taj lanac je međunarodni. Iz Ministarstva kulture kažu da postoje mehanizmi da se ukradena dela vrate, ali je problem dokazati poreklo ili vlasništvo predmeta, jer se do njih dolazi ilegalnim putem.

„Takođe, problem su i predmeti za koje se tvrdi da su izneti iz zemlje pre 1970. godine, imajući u vidu da Konvencija o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza i prenosa svojine kulturnih dobara nije retroaktivna i važi za svaku zemlju od momenta kada je ona ratifikuje, a naša zemlja je Konvenciju ratifikovala 1972. godine“, navode iz Ministarstva kulture.

Tekst citajte na> euronews.rs

foto> euronews.rs