Ružić: Politizacija oko nabavke udžbenika na albanskom jeziku

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije najoštrije osuđuje postupak predsednika Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ragmi Mustafe, koji je politizovao nabavku udžbenika za učenike, pripadnike albanske nacionalne manjine koji se obrazuju na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je, u dopisu koji je uputio Mustafi, rekao da izražava veliko žaljenje što se politizuje nabavke udžbenika za učenike pripadnike albanske nacionalne manjine i što se iznose neistine, odnosno, ne iznose kompletne i detaljne informacije.

Takođe, Ružić je naveo da je veoma nezadovoljan zbog duplih standarda i objava na društvenim mrežama u kojima se ističe da je nabavka udžbenika za učenike iz Preševa, Bujanovca i Medveđe isključivo zasluga tzv. „Vlade Kosova“, a prećutkuje se da su besplatne udžbenike već dobili od Vlade Republike Srbije.

On je istakao da je duboko razočaran takvim delovanjem i izjavama koje iskazuju samo nepoštovanje sopstvene države Republike Srbije i njenog obrazovnog sistema, čiji je jedan od prioriteta unapređivanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

Ružić je istakao da Vlada Republike Srbije obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnog obrazovanja od prvog do osmog razreda i to od školske 2009/2010. godine.

Pravo na besplatne udžbenike, kako je istakao, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade Republike Srbije, imaju određene kategorije učenika, među kojima je i veliki broj učenika koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku.

On je naveo da su obezbeđeni besplatni udžbenici za učenike prvog ciklusa od prvog do četvrtog razreda za predmete – Matematika, Srpski jezik/Maternji jezik, Svet oko nas, Priroda i društvo i Strani jezik kao obavezni predmet, odnosno za učenike drugog ciklusa od petog do osmog razreda za predmete – Matematika, Srpski jezik i književnost/Maternji jezik, odnosno Srpski jezik/Maternji jezik, prvi strani jezik, Geografija, Istorija, Hemija, Fizika i Biologija.

Licemerno je da navodite da je za 4.010 učenika obezbeđeno 31.839 udžbenika, kada su precizne informacije da je Vlada Republike Srbije za školsku 2022/2023. godinu obezbedila i podelila besplatne udžbenike za 2.933 učenika, pripadnika albanske nacionalne manjine, rekao je Ružić.

Ministar prosvete je podsetio i na razgovore koji su održani na temu odobravanja udžbenika za učenike albanske nacionalne manjine koji se školuju na maternjem jeziku, kako u resornom ministarstvu, tako i u Bujanovcu, te da je i Vlada Republike Srbije usvojila Sporazumu od sedam tačaka, koji kao jednu od tačaka, obuhvata upravo obrazovanje.

Na sastanku održanom u resornom ministarstvu eksplicitno ste molili za pomoć Vlade Republike Srbije za odobravanje udžbenika na albanskom jeziku, istakao je Ružić.

On je dodao da je uprkos neprihvatanju ponuđenih opcija prethodnih godina od strane Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iznalazilo rešenje za odobravanje udžbenika, kako učenici koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku ne bi ispaštali ni u jednom momentu.

Ružić je ukazao na izdvojena sredstva Vlade Republike Srbije za plaćanje taksi za izdavačku kuću „Albas“ i podsetio na to da su, na primer 2020. godine one iznosile 1.080.000 dinara a u 2021. godini taj iznos je bio 1.165.430 dinara.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete je uvažilo molbu Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine i odobrilo i ove godine još 19 udžbenika i udžbeničkih kompleta na albanskom jeziku za osnovne škole, čime su na raspolaganju za nastavu na albanskom jeziku 62 udžbenička naslova od koji su 48 naslova objavljeni po reformisanim programima nastave i učenja i 24 udžbenika, od kojih je 16 po reformisanim programima, za predmet Srpski kao nematernji jezik.

A nije zgoreg spomenuti i to da Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za ove tri opštine već 13 godina besplatno dodeljuje školski pribor i đačke torbe đacima prvacima, kao ni činjenicu da imamo projekte sa OEBS-om, Koordinacionim telom i nevladinim organizacijama kojima pružamo podršku nastavnicima i učenicima na teritoriji ovih opština, zaključio je Ružić.

Autor: mpn.gov.rs

izvor> Vlada

foto> Vlada