Stefan Milenković sa „Carmina Burana“ večeras na „Ohridskom letu“

Večeras će u okviru „Srpske večeri” „Ohridsko leto” ponuditi nešto novo, ekskluzivno, veoma atraktivno i namenjeno široj publici. Ovo je još jedan projekat sa vrhunskim i renomiranim umetnicima, koji je pun energije, strasti, vrhunske interpretacije, a sve za veliko uživanje festivalske publike. Stefan Milenković je više puta imao priliku da se predstavi makedonskoj publici, koja nije ostala ravnodušna ni na jedan njegov nastup, ali ovaj izuzetni violinista oduševljava ljubitelje muzike širom sveta. Virtuoz na violini Stefan Milenković je od malih nogu dobio epitet „čudo od deteta“, a zbog njegovih vrhunskih nastupa, ovde, na sceni festivala „Ohridsko leto“, slobodno mogu da kažem da je naš veliki prijatelj i miljenik publike – istakla direktorka Ohrdskog leta Natasa Popović.

„Uvek sam želeo da sviram igram „Karminu Buranu“, ali sam mislio da je to u suštini nemoguće. Pošto je ovo delo pisano za veliki orkestar, nekoliko horova i dva klavira, činilo mi se da bi svaki pokušaj da se kompozicija „ukroti” za manju formaciju, u najmanju ruku bio izuzetno težak. Ali snovi su tu da se sanjaju, a kada je nedavno ‘točak sreće’ stao na pravom terenu – upoznao sam Anu Krstajić i njen izvanredan i raznovrstan kompozicioni stil. Tada sam znao da vizija može da postane stvarnost“, rekao je svetski poznati violinista Stefan Milenković, koji će veceras od 21 čas na sceni Donjeg Saraja nastupiti zajedno sa ansamblom „Kamera Novi Sad“ kao deo Ohridskog leta.

„Kamera Novi Sad“ redovno nastupa na značajnim festivalima u Srbiji, a prošle sezone nastupili su na otvaranju prve gradske koncertne sale u Novom Sadu, gostovali na festivalu u Kotoru i na festivalu kamerne muzike u Novom Sadu. Sa Stefanom Milenkovićem pokreću i projekat „Carmina Burana”. Umetnički rukovodilac ansambla je Marko Miletić, a koncert majstor Robert Lakatoš. Od prošle sezone „Novosadska kamera” je zvanično gradski kamerni orkestar i radi pod okriljem Kulturnog centra Novog Sada.

Program će činiti dela Geršvina i Pjacole, Orfova Karmina Burana i kompozicija „Boemska rapsodija” Kvajna.

foto> Ohridsko leto